Harkimo: Jos naisia kohdellaan miehinä, tasa-arvo ei toteudu - Oma raha - Ilta-Sanomat

Harkimo: Jos naisia kohdellaan miehinä, tasa-arvo ei toteudu

Kansanedustaja Leena Harkimon mukaan toimitusjohtajaksi pyrkivältä voi kysyä perheen ja työn yhteensovittamisesta, jos hakijan vanhemmaksi tulosta on tieto. Harkimo tarttui Diili-ohjelmasta virinneeseen keskusteluun. Hänen mielestään naisella pitää olla oikeus sekä työhön että perheeseen.

2.12.2010 15:47 | Päivitetty 2.12.2010 15:48

Keskustelu työnantajan oikeudesta kysyä työhaastattelussa perhetilanteesta on ajautunut sivuraiteille, kansanedustaja Leena Harkimo (kok) sanoo tiedotteessaan.

Harkimo viitannee television Diili-ohjelman päätöksestä alkunsa saaneeseen keskusteluun. Kahdesta finalistista Teemu Nuutinen hävisi ja raskaana oleva Mira Kasslin voitti toimitusjohtajan paikan. Nuutinen piti Kasslinin valintaa isona riskinä tämän raskauden vuoksi.

Harkimo itse istui Diilin johtoryhmässä.

– Jokaisella työnhakijalla on luonnollisesti oikeus yksityisyyteen, eikä työnantajan ole hyväksyttävää, eikä edes laillista, ylittää tätä rajaa. Toimitusjohtajaa palkatessa on työhönottotilanteessa kuitenkin enemmän vapauksia, sillä häntä ei olla palkkaamassa yritykseen työntekijäksi, Harkimo sanoo.

Harkimon mukaan työnantaja voi perustellusti kysyä työn ja perheen yhdistämisestä, jos on tieto, että toimitusjohtajaksi pyrkivä henkilö on tulossa vanhemmaksi.

– Silmien ummistaminen tilanteelta ei ainakaan ole oikea ratkaisu. Niin kauan kuin naisia kohdellaan työmarkkinoilla miehinä, ei todellinen tasa-arvo toteudu. Naisilla on oltava oikeus sekä työhön että perheeseen.

Harkimon mielestä raskauden ja pienten lasten hoidon kustannukset pitäisi maksaa koko yhteiskunnan voimin eikä niin, että perhevapaista aiheutuvat kustannukset rasittavat suhteessa enemmän naisvaltaisia aloja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?