Joulujuhlan lasku: 170 e/opiskelija - Oma raha - Ilta-Sanomat

Tämän joulun nuorisohinta: 170 euroa

Opiskelijoiden joululahjat irtoavat tänä jouluna satasella. Alle 25-vuotiaat suomalaiset käyttävät keskimäärin 170 euroa lahjoihin ja muuhun joulukrääsään – jos sellaista nyt ylipäätään hankkivat.

2.12.2010 15:08 | Päivitetty 2.12.2010 15:05

Kynttilät, koristeet, jouluruoat ja -juomat. Niihin suomalainen opiskelija kuluttaa tänä jouluna keskimäärin 63 euroa. 

Työssäkäyvillä suomalaisilla joulun härpäkkeisiin on käytössään reilusti enemmän: 262 euroa. 

Kaikissa tuloluokissa käytetään rahaa joulutunnelman virittämiseen viime vuotta vähemmän, ilmenee Nordean tutkimuksesta. Eniten menoistaan karsivat suurituloisimmat. 

Vielä viime vuonna suomalaiset uskalsivat hassata joulutunnelmaan enemmän kuin edellisenä vuotena.

– Yleinen hermostuneisuus markkinoilla saattaa heijastua jonkin verran myös kuluttajien käyttäytymiseen. Juuri tällä hetkellä uutisissa näkyvät jättimäiset lainapaketit ylivelkaantuneiden maiden auttamiseksi huolestuttavat osaa kuluttajista ja se saattaa näkyä tiettynä vyön kiristämisenä monessa taloudessa ihan vain varmuuden vuoksi, sanoo Nordean yksityistalouden ekonomisti Anu Numminen.

Joulun oheistuotteita enemmän rahaa suomalaiset panevat tietenkin lahjoihin. Joululahjoja suomalainen ostaa tänäkin vuonna keskimäärin 300 eurolla. Se on kutakuinkin saman verran kuin vuonna 2009.

Tiukimmalle lahjakukkaron nyörit ovat kiristäneet 16–25-vuotiaat opiskelijat. He leikkaavat lahjaostoksiaan jopa kolmanneksen viime vuodesta, 106 euroon.

Sen sijaan jo yli 25-vuotiaat nuoret aikuiset uskaltavat paisuttaa hieman joululahjabudjettiaan.

– Nuorimman vastaajaryhmän dramaattista pudotusta selittänee kasvanut nuorisotyöttömyys, Numminen kertoo.

Juhlan rahoittamiseen suomalaiset käyttävät tulojaan ja veronpalautuksia. Osa tuhlaa myös säästöjään.

Kaupan liiton torstaina julkistaman selvityksen mukaan joulumyynti käynnistyy toden teolla veronpalautusten ja itsenäisyyspäivän jälkeen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?