Näin paljon lapsilisä kutistui - Oma raha - Ilta-Sanomat

Näin paljon lapsilisä kutistui

Lapsilisien ja monien muiden etuuksien reaaliarvo on pudonnut kahdenkymmenen vuoden aikana pahimmillaan jopa reilun neljänneksen verran. Rutkasti on kutistunut myös lastenhoidon tuen, työmarkkinatuen ja opintorahan reaalinen arvo.

29.11.2010 13:42 | Päivitetty 29.11.2010 16:38

Lapsilisät ja muut Kelan maksamat etuudet ovat jääneet selvästi jälkeen ansioiden kehityksestä, kertoo Kelan Sosiaalivakuutus-lehti.

Sen mukaan pahimmin palkkojen kehityksestä ovat jääneet jälkeen etuudet, joita ei ole sidottu mihinkään indeksiin, vaan joiden nostamisesta päätetään aina erikseen.

Tällaisia ovat muun muassa lapsilisät ja lasten kotihoidon tuet sekä opintoraha.

Eniten ovat reaaliselta arvoltaan pienentyneet lapsilisät. Ensimmäisestä maksettava lapsilisä on pienentynyt reaaliarvoltaan 19 prosenttia vuoden 1995 jälkeen. Toisen lapsen lapsilisä on puolestaan kutistunut peräti 29 prosenttia. (Vuonna 1994 lapsilisiä korotettiin ja alle 3-vuotiaiden korotus poistettiin.)

Lapsilisä ensimmäisestä lapsesta on 100 euroa kuukaudessa.

Lastenhoidon tuki on puolestaan kutistunut reaaliarvoltaan 22 prosenttia ja korkeakouluopiskelijan opintoraha 13 prosenttia.

Samaan aikaan reaalinen ansiotaso on noussut 38 prosenttia vuoden 1991 jälkeen.

Kansaneläkeindeksiin sidotut etuudet ovat pärjänneet hieman paremmin. Tällaisia ovat kansaneläkkeen lisäksi perhe-eläke, rintamalisä, vammaisetuudet, työttömän peruspäiväraha ja työmarkkinatuki. Kansaneläke on noussut kahdeksan prosenttia ja työmarkkinatuki viisi prosenttia kahdessakymmenessä vuodessa.

Ensi keväänä myös muun muassa lapsilisä ja lastenhoidon tuet sidotaan kansaneläkeindeksiin, mutta opintorahaa ja asumistukea sen sijaan ei.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?