50 ammattia – täältä ei työ lopu - Oma raha - Ilta-Sanomat

50 ammattia – täältä ei työ lopu

Kuvituskuva
Julkaistu: 29.11.2010 6:01, Päivitetty 30.11.2010 8:31

Ympäristöinsinöörin ja sosiaalityöntekijän ei tarvitse pelätä tulevaisuutta – töitä riittää. Mutta monessa muussakin ammatissa on valoisa tulevaisuus ensi vuosikymmenelläkin. Taloussanomat selvitti tulevaisuuden ammatit. Katso mitkä kymmenen alaa ja 50 ammattia tarjoavat töitä tulevaisuudessa – ja mitä niistä maksetaan.

Maailma muuttuu nopeasti ja nuorten lisäksi vähän vanhempiakin hämmentää, mistä ammateista löytyy töitä kymmenen vuoden kuluttuakin. Taloussanomat listasi kymmenen alaa, joilla pitäisi ennusteiden ja tilastojen mukaan olla hommia 2020-luvullakin ja jokaiselta alalta viisi ammattia.

Tulevaisuuden alat ovat energia- ja ympäristötekniikka, sosiaaliala, terveysala, rakentaminen, markkinointi, myynti, palvelut, liikenne, koulutus ja siivousala.

Pohjana käytettiin opetushallituksen 2000-luvulla tekemiä ennusteita ja tilastokeskuksen materiaalia.

Ennustaminen on tosin nyt harvinaisen vaikeaa sillä viimeisen parin vuoden aikana lama on jälleen sekoittanut työelämän pakan.

– Kyllä se muuttaa käsityksiä. Edelleen näyttää silti, että työvoiman tarve on lisääntymässä palveluissa. Yksityisellä puolella kaupassa, majoituksessa ja ravitsemuspalveluissa, julkisella puolella sosiaali- ja terveyspalveluissa, joissa kasvu on todella isoa. Niin, että joudutaan miettimään, mistä rahat ja miten asiat loppujen lopuksi järjestetään, sanoo opetushallituksen opetusneuvos Ilpo Hanhijoki.

Nythän on oltu jo huolissaan siitä, viekö sosiaaliala liikaa työvoimaa tulevaisuudessa.

– On keskusteltu siitä, onko mahdollista ja tarpeenmukaista, että niin isoja joukkoja menee sinne. Ilman muuta se tulee näkymään kilpailussa työvoimasta, Hanhijoki sanoo.

Myös EK:n koulutuspoliittinen asiantuntija Marita Aho uskoo hoitoalojen kasvuun. Hänestä se on myös vahvuus.

– Sieltä saadaan osaamista ja se voisi olla vientituotekin. Ei tämä ole ainoa maa, jossa väestö ikääntyy. Pitää yhdistää terveydenhoitoon uusinta teknologiaa ja pitää osata markkinoida sitä, Aho sanoo.

Teollisuudessauudet alat

Opetusneuvos Hanhijoki muistuttaa, että erityisesti metsäteollisuudessa on nyt väki vähentynyt.

– Vähentymistä on ollut jonkin verran muillakin teollisuudenaloilla, Hanhijoki sanoo.

EK:n Marika Ahon mielestä suomalaisen teollisuuden mahdollisuudet ovat uusilla aloilla.

– Esimerkiksi metalli- ja teknologiateollisuudessa on paljon uusia mahdollisuuksia, jotka liittyvät ympäristö- ja energiaosaamiseen. Luodaan materiaaleja, joista saadaan kierrätettäviä, biohajoavia ja ties millaisia.

– Kysyntä maailmalla on valtavaa. Kiinassa on isot ohjelmat tähän liittyen. Siellä on valtava tarve uudistaa ja infrastruktuuria ja rahaa riittää.

Ahon mielestä pelkkä tekniikan osaaminen ei kuitenkaan riitä.

– Pitää olla myös designia, viestintää ja markkinointia. Energiainnovaatioista on suuri kilpailu, Yhdysvallat satsaa niihin biljoonia. Myös Ranska ja Englanti haluavat olla markkinoilla. Jos olet vaatimaton, et ymmärrä asiakkaan tarpeita, eikä viestisi mene perille, et onnistu.

Kuvituskuva

Avautuvat työpaikat vuoteen 2020 Lähde: Opetushallitus

Tuoreimmat osastosta