Suomalaiset ovat väärässä asuntohinnoista

Periaatteessa korkojen nousun pitäisi hillitä asuntojen hintojen nousua. Tutkimuksen mukaan suomalaiset kuitenkin uskovat, että sekä asuntojen hinnat että korot nousevat jatkossa. Miksi näin?

25.11.2010 13:19 | Päivitetty 25.11.2010 14:59

Suomalaiset uskovat OP-Pohjola-ryhmän sijoittajabarometrin mukaan, että sekä asuntojen hinnat että korot nousevat. OP-Rahastoyhtiön toimitusjohtajan Mika Kivimäen mukaan teoreettisesti näin ei pitäisi olla.

– Taustalla lienee vahva usko Suomen ja etenkin omaan talouteen, hän arvioi.

Tätä kuvastavat näkemykset työllisyydestä. Kun vuosi sitten 66 prosenttia vastanneista uskoi työttömyyden kasvavan, näin arvioi enää 26 prosenttia kyselyyn osallistuneista.

Toinen seikka saattaa liittyä korkojen mataluuteen. Kivimäki sanoo, että vastaajat voivat ajatella, että korkotason ollessa näin alhainen nousu tuskin hidastaisi asuntokauppaa.

OP-Pohjola ei kysynyt arvioita koron nousun suuruudesta. Keskiviikkona julkaistussa Sampo Pankin kyselyssä siihen sen sijaan otettiin kantaa. Sampo Pankin sijoittajatutkimukseen vastanneista puolet uskoo, että korot pysyvät lähes ennallaan tai nousevat yhdestä kahteen prosenttiyksikköä nykyisestä.

Suomi voi selvitä hyvinEuroopan ongelmistaOP-Pohjolan kysely tehtiin ennen Irlannin hätäapuhakemusta. Euroopan talouden vaikeuksista huolimatta suomalaiset eivät ole Kivimäen mielestä tuudittautuneet liian toiveikkaisiin tunnelmiin. Hänestä suomalaisille ei ole syytä olla mitenkään erityisen huolissaan.

Vaikka Irlanti on Kreikan jälkeen ajautunut pahoihin talousvaikeuksiin ja myös Portugali ja Espanja huojuvat kriisin partaalla, muiden maiden kuten Saksan talouden vahva kehitys hyödyntää vientivetoista Suomea.

Kivimäen mukaan on mahdollista, että ongelmien seuraukset tukevat Suomen talouskasvua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?