Suomalaiset uskovat: Asuntojen hinnat ja korot nousevat

Yli puolet suomalaisista uskoo sekä asuntojen hintojen että korkojen vielä nousevan, selviää OP-Pohjola-ryhmän tänään julkistetusta sijoittajabarometristä.

25.11.2010 9:30 | Päivitetty 25.11.2010 12:33

56 prosenttia suomalaisista uskoo, että asuntojen hinnat vielä nousevat nykytasosta. Vuosi sitten vastaava luku oli 43 prosenttia. Korkotason nousua odottaa nyt 68 prosenttia suomalaisista, kun vuosi sitten tähän uskoi alle puolet eli 47 prosenttia vastaajista. Osakekurssien nousuun luottaa 45 prosenttia suomalaisista.

Näkemykset talouden kehityksestä selviävät OP-Pohjola-ryhmän tänään julkistetusta sijoittajabarometrissä, jota varten on haastateltu tuhat suomalaista.

Työttömyyden kasvuun Suomessa uskoo enää 26 prosenttia vastaajista, kun vuosi sitten vastaava luku oli 66 prosenttia.

Kyselyn mukaan suomalaiset pitävät eläkepäiviin varautumista tärkeänä, mutta kuitenkin joka neljäs suomalainen uskoo työskentelevänsä vielä eläkkeelläkin.

Kaksi kolmasosaa pitää tärkeänä varautua säästämällä eläkepäiviä varten, ja vain 16 prosenttia vastaajista uskaltaa luottaa ainoastaan työeläkkeeseen tärkeimpänä eläkeiän toimeentulonaan. Työeläkkeen lisäksi tärkeimpänä eläkeajan toimeentulon lähteenä pidetään vapaaehtoista eläkesäästämistä tai muita säästöjä.

Kuitenkin yli puolet suomalaisesta kokee, ettei ole riittävästi varautunut eläkepäiviinsä taloudellisesti. Joka neljäs suomalainen valmistautuu työskentelemään vielä eläkeiässä. Lähes yhtä moni odottaa perinnön auttavan eläkeajan toimeentuloa, hieman harvempi suunnittelee saavansa lisätuloa oman asunnon myynnillä.

Suomalaiset kotitaloudet ilmoittavat, että niillä jää säästöön keskimäärin 407 euroa kuussa. Kyselyyn vastanneista 89 prosenttia pitää itseään mieluummin säästäjänä kuin sijoittajana.

Itseään säästäjänä pitävä on kyselyn mukaan tyypillisimmin nainen ja toimihenkilö. Hänen säästämistavoitteissaan korostuvat yllättävien rahantarpeiden, lomamatkan tai kodin hankintojen varalle säästäminen. Tärkein tietolähde hänelle on pankin sijoitusneuvoja.

Itseään sijoittajana pitävä on tavallisimmin nuori, alle 25-vuotias mies ja yrittäjä. Hänen säästämis- ja sijoittamistavoitteenaan korostuvat asunnon hankinta, auto tai varallisuuden kartuttaminen. Luontevin tietolähde sijoitusasioissa hänelle on internet.

Sijoittaja näkee talouden kehityksen yleisesti myönteisemmin kuin säästäjä.

Tuottohakuisiksi itsensä luonnehtii vain 9 prosenttia vastaajista. Yli 90 prosenttia kansalaisista pitää itseään maltillisena, varovaisena tai hyvin varovaisena sijoittajana.

OP-Pohjola-ryhmän sijoittajabarometri on tehty nyt 16 kertaa vuodesta 2003 lähtien. Taloustutkimus haastatteli lokakuussa yhteensä 1004, iältään 15–74-vuotiasta kotitalouden talous- ja finanssiasioista vastaavaa henkilöä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?