Selvitys: Naisen euro on noin 80 senttiä rahoitusalalla - Oma raha - Ilta-Sanomat

Tyyris mies, halpa nainen – rahoitusalan palkkaerot selviä

Rahoitusalalla työskentelevä nainen tienaa miespuolista kollegaansa vähemmän – riippumatta siitä, työskenteleekö tämä pomona vai pankkivirkailijana. Tieto käy ilmi tuoreesta selvityksestä.

24.11.2010 15:17 | Päivitetty 24.11.2010 16:21

Rahoitusalan työantajia edustavan FK:n ja työntekijöitä edustavien Suoran ja YTN:n tasa-arvoraportin mukaan rahoitusalalla työskentelevän naisen keskiansio oli 3 049 euroa lokakuussa 2009. Samaan aikaan miesten keskiansio oli 4 900 euroa.

Isoa eroa selittää naisten ja miesten jakautuminen erilaisiin tehtäviin. Suurin osa miehistä työskentelee johtotehtävissä. Naisia on etenkin toimihenkilöissä.

Sukupuolten välinen palkkaero on kuitenkin totta myös tehtävien sisällä.

Siinä missä johtotasolla työskentelevän miehen keskiansio oli 7 727 euroa, nainen joutui tyytymään 6 341 euroon. Esimies- ja asiantuntijanaisen ansiot olivat 81 prosenttia miehen ansiosta.

Toimihenkilötasolla erot olivat sitäkin suuremmat. Mies tienasi 3 350 euroa, nainen vain 2 633 euroa – 78,6 prosenttia miehen ansioista.

Kohtikehnompaa

Naisten kannalta murheellista on se, ettei tilanne näytä parantuneen viime aikoina. Osin on menty taaksepäin. Vuonna 1990 toimihenkilönainen tienasi 79,2 prosenttia miehen asioista.

Raportin mukaan palkkaerojen kehitys onkin mennyt huonompaan suuntaan 2000-luvun alkupuolen positiivisen kehityksen jälkeen.

– Naisten ja miesten väliset palkkaerot ovat kasvaneet, ollen nyt suurin piirtein samalla tasolla kuin 1990-luvun lopussa, raportin johtopäätöksissä kirjoitetaan.

Raportin tekijöiden mukaan eri-ikäisten miesten ja naisten palkkatiedot osoittavat, että sukupuolten väliset palkkaerot syntyvät noin 30-vuotiaiden kohdalla, tehtävätasosta riippumatta.

Osaltaan palkkauseroja selittää se, että miehet työskentelevät suhteessa useammin pääkaupunkiseudulla. Sinne kun on keskittynyt vaativia asiantuntija-, esimies- ja johtotehtäviä.

Suomessa rahoitusala on ollut perinteisesti muita Pohjoismaita naisvaltaisempi. Miesten suhteellinen osuus on kuitenkin kasvanut. Viime vuonna karkeasti ottaen joka neljäs rahoitusalan työntekijä oli mies.

Selvityksessä tarkasteltiin 23 000 henkilön palkkatietoja lokakuun 2008 ja lokakuun 2009 väliseltä ajalta. Tilastot perustuvat EK:n keräämiin tietoihin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?