Täällä maksetaan jättilainoja

Pitäisikö espoolaisia kadehtia vai sääliä? Espoolaisilla on nimittäin Suomen suurimmat asuntolainat. Lähes joka viidennellä asuntovelkaisella on siellä jättilaina. Mutta oikeasti vantaalaisilla voi olla vaikeampaa. Suomalaisten velat ovat kasvaneet viime vuosina monin verroin tuloja nopeammin. Katso miten velkaista väki on muissa suurissa kaupungeissa.

9.11.2010 6:01 | Päivitetty 10.11.2010 11:53

Ahvenanmaalla ja Uudellamaalla asuu Suomen velkaisin väki, kun kaikki velat otetaan huomioon. Suurimmat asuntovelat ovat puolestaan uusmaalaisilla ja itäuusmaalaisilla, koska siellä ovat myös kalleimmat asunnot.

Pääkaupunkiseudulla keskimääräinen asuntovelka oli viime vuonna yli satatuhatta euroa yhtä velallista asuntokuntaa kohti, kun se oli koko maassa runsaat 82 000 euroa.

Espoossa asuntovelkaa ottaneella kotitaloudella on keskimäärin lähes 120 000 euroa asuntolainaa, kun taas Vantaalla jäädään himpun verran alle sadantuhannen euron. Helsingissä asuntovelkaa on yhtä asuntokuntaa kohti 104 000 euroa. Tiedot selviävät Vantaan tietopalvelun tilastokatsauksesta.

Turussa keskimääräinen asuntovelka on suurista kaupungeista selvästi pienin: noin 78 000 euroa. Tampereella asuntovelkaa oli 82 000 euroa ja Oulussa 83 000 euroa asuntokuntaa kohti.

Jättilainat ovatyleisimpiä Espoossa

Espoossa on keskimääräistä enemmän myös muita velkoja kuin muissa suurissa kaupungeissa. Sen sijaa opintoveloissa kärkipaikkaa pitää Helsinki.

Elinkeinotoimintaa varten otettuja velkoja oli keskimäärin eniten Helsingissä: runsaat 106 000 euroa velallista kohti. Lähes yhtä paljon sitä oli turkulaisilla, ja espoolaiset pitivät kolmatta sijaa.

Jättilainat ovat yleisempiä varakkaiden kaupunkina pidetyssä Espoossa. Siellä oli viime vuonna selvästi enemmän yli 200 000 euron asuntolainoja kuin Helsingissä tai Vantaalla, sillä espoolaistalouksien asuntolainoista 17 prosenttia oli suuria lainoja.

Yleisin asuntolainan koko oli kaikissa pääkaupunkiseudun kaupungeissa sekä Oulussa 100 000–150 000 euroa.

Turussa, Tampereella ja Oulussa yli 200 000 euron asuntolainat olivat hyvin harvinaisia. Turussa ja Tampereella yli viidesosa asuntolainoista oli alle 25 000 euron.

Turussa olivatpienimmät keskitulot

Espoossa ovat toki suurimmat keskitulotkin: vuonna 2008 käytettävissä olevat tulot olivat siellä selvästi suuremmat kuin Vantaalla, puhumattakaan Turusta. Vuonna 2008 espoolaisen asuntokunnan keskimmäinen eli mediaaninettotulo oli runsaat 37 000 euroa. Keskimääräinen tulo oli yli 10 000 euroa mediaanituloa suurempi.

Vantaalla mediaanitulo oli noin 32 000 euroa ja Helsingissä runsaat 27 000 euroa. Suurista kaupungeista pienimmät mediaanitulot olivat Turussa, jossa asuntokunta sai käteen noin 23 000 euroa.

Kaikkien kaupunkilaisten velkojen ja vuoden nettotulojen suhdetta kuvaava velkaantumisaste olikin toissa vuonna hieman suurempi Vantaalla kuin Espoossa.

Vantaalla asuntokuntien velkaantumisaste oli 112,4 prosenttia ja Espoossa 110,3 prosenttia. Helsingissä velkaantumisaste oli 92,1 prosenttia eli alle Suomen keskiarvon. 

Velkaantumisasteeseen lasketaan myös velattomat kotitaloudet.

Korkojen laskuhelpottaa velkatilannetta

Suomalaisten velat ovat kasvaneet selvästi enemmän kuin tulot; esimerkiksi itäuusmaalaisten asuntovelat asuntokuntaa kohti ovat kasvaneet inflaatio huomioon ottaen 73 prosenttia vuodesta 2002. Koko maassa asuntovelat kasvoivat 68 prosenttia. Asiantuntijat eivät ole kuitenkaan kovin huolissaan asuntovelkojen roimasta kasvusta.

– Totta kai velan vakuuden (asunnon) arvo on noussut samaa tahtia, Pellervon taloustutkimuksen ekonomisti Petri Mäki-Fränti kertoo.

Hänen mukaansa on otettava huomioon myös korkotaso, koska se vaikuttaa velanhoitokykyyn. Viime vuonna asuntokuntien korkomenot laskivat lähes kolmanneksen edellisvuodesta, asuntovelkojen korot yli kolmanneksen.

"Pikavipit huolettavatenemmän kuin asuntolainat"

Hypoteekkiyhdistyksen toimitusjohtaja Matti Inha pitääkin kaikkein huolestuttavimpana pikavippien kasvua. Hänen mielestään lainsäädäntöön on jäänyt aukko, jota yövippaamisen kieltäminen ja vaatimus todellisen koron ilmoittamisesta eivät paikkaa. Monet tuhlaavaisuuteen taipuvaiset ottavat mieluummin pikavipin kuin muuttavat käyttäytymistään.

– Tältä osin olisin eniten huolissani, vaikka paljon puhutaan asuntolainojen suuresta määrästä. Suomalaiset hoitavat pääsääntöisesti ihan hyvin asuntolainansa, asunnot vain ovat turhan kalliita kasvukeskuksissa, Inha sanoo.

Hän lisää kuitenkin, että asunnot myös säilyttävät kasvukeskuksissa hyvin arvonsa. Muuttotappiokunnissa ongelma on suurempi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?