Eläkeiän nosto ei saa kannatusta Taloussanomien lukijoille tehdyn kyselyn mukaan. Nykyistä korkeampaa eläkeikää kannattaa vain kahdeksan prosenttia kyselyn 3 500 vastaajasta.
Taloussanomat kysyi perjantaina, mikä olisi sopivin eläkeikä. Suurimman kannatuksen sai 61–63 vuoden eläkeikä. Sitä kannatti 36 prosenttia lukijoista.
Seuraavksi eniten kannatusta (30 prosenttia) keräsi eläkkeelle jääminen 60-vuotiaana tai sitä nuorempana.
Kolmanneksi parhaana eläkeikänä lukijat pitivät 64–66 vuoden ikää (21 prosenttia vastaajista).
67–68-vuotiaaksi töissä haluaisi jatkaa 5 prosenttia vastaajista ja yli 68 vuoden eläkeikää kannatti 8 prosenttia vastaajista.
Nykyisin eläkeikä on Suomessa liukuva, ja eläkkeelle saa jäädä valintasa mukaisesti 63–68-vuotiaana. Työurien pidentäminen on kuitenkin vireillä niin Suomessa kuin monessa muussakin maassa. Esimerkiksi Britannia ilmoitti viime viikolla eläkeiän nostosta 66 vuoteen ja Ranska puolestaan 62 vuoteen.
Monen vastaajan mielestä eläkeiän on hyvä olla joustava, työkyvyn säilyminen riippuu niin paljon ammatista ja jokaisen terveydentilasta. Kaikissa ammateissa ei säily työkykyisenä edes 60-vuotiaaksi asti, eikä edes 55-vuotiaaksi asti, huomauttaa muutama vastaaja. Myös töihin on tultu eri ikäisenä, joten monen mielestä nuorena aloittaneiden pitäisi päästä varhemmin eläkkeelle, kunhan työvuosia olisi kertynyt 40 vuotta.
"Työn tekemisestäviety ilo"
Myös työpaikan ilmapiiri nousee tärkeäksi tekijäksi, kun vastaajat pohtivat eläkeiän nostoa.
– Työelämästä on viety kaikki tekemisen ilo, muut arvot kuin osaaminen ja sitoutuminen ovat ratkaisevia. Teennäisyys, ylimielisyys ja pään sisällä rakennettu kiireen ilmapiiri eivät houkuta pysymään työelämässä, kommentoi eräs vastaaja.
Moni muistuttaa myös, että vaikka työhaluja olisi pidempäänkin, niin työnantajat potkivat yli 60-vuotiaat ulos ja jo viisikymppisiäkin katsotaan kiertoon.
– Miksi eläkeikää pitäisi nostaa kun työnantajat eivät kuitenkaan halua pitää yli 60-vuotiaita töissä, arvostelee eräs vastaaja.
Nuoret puolestaan haluaisivat vanhat nopeasti eläkkeelle ja työpaikat itselleen.
– Niin kauan kuin koulutettuja ihmisiä valmistuu työttömiksi, pitäisi eläkeikää alentaa nykyisestä. Koulutus menee hukkaan ja nuoret oppivat tulemaan toimeentuloavustuksilla.
Myös suhtautuminen työn ja vapaa-ajan arvoon vaikuttaa toiveisiin sopivasta eläkeiästä. Moni korostaa, että eläkkeelle on päästävä ajoissa, jotta ehtii nauttia elämästä ja perheestä vielä terveenä, sillä ne ovat tärkeintä.
– Jaa miksiköhän pitäisi raataa vuosikymmeniä ja tuhlata elämänsä tehden töitä, että ansaitsee rahaa, että voi ostaa kaikkea mitä ei tarvitse? Arvokkainta on kuitenkin vapaa-aika – mittaamattoman arvokasta. Puolikkaillakin työurilla tämä maailman pyörisi.
– Työ ei ole elämä. Elämää on enemmän läheiset, perhe, kaikki muu. Tuossa kuudenkympin iässä ollaan jo usein isovanhempia. On paljon tärkeämpää viettää aikaa lastenlasten kanssa kuin olla töissä. Tingitään sitten vaikka uusista autoista tai muusta kulutuksesta.
– Onko ihmisen oikeasti pakko painaa täysillä kuolemaan saakka??
Osalle taas työ tarjoaisi mielekästä tekemistä vielä vanhanakin.
– Jos on terve ja pystyy omaksumaan uusia asioita, voi jatkaa 68-vuotiaaksi, kuitenkin 66 vuoden jälkeen voisi ehkä oman valinnan mukaan tehdä lyhennettyä päivää tai lyhennettyä viikkoa, kirjoittaa eräs vastaaja.
– Joutenolo on kuolemaksi. Ainakin osa-aikaisena niin kauan kuin pää ja jäsenet kestää. Suurin osa vanhusten mielenterveysongelmista johtuu tekemisen puutteesta. Työ on tähänkin ratkaisu, kirjoittaa lukija.