Näin sijoittaja rikastuu taiteella

Kesäisestä kuvataidetapahtumasta ostettu taulu voi moninkertaistaa arvonsa parissakymmenessä vuodessa – tai sitten ei. Nousevien tähtien bongaaminen on vaikeaa, myymisestä puhumattakaan. Silti taiteen arvo ei koskaan laske nollaan. Katso keihin nouseviin nimiin kannattaa asiantuntijoiden mielestä sijoittaa.

Nelli Palomäen valokuvateokset: 26-vuotiaana, Dora 7 vuotta, Julia täyttää viisi.

23.10.2010 7:03 | Päivitetty 25.10.2010 13:10

Grafiikkaa, maalauksia vai tilataidetta? Taidesijoittamista pohtivan kannattaa satsata maalauksiin ja veistoksiin, suosittelee filosofian tohtori ja taiteen ammattiostaja Pauliina Laitinen-Laiho. Edullisen taidegrafiikan hinnat eivät hänen mukaansa paljoa nouse tai laske vuosien kuluessa.

– Kannattaa satsata uskottaviin teoksiin ja taiteilijoihin, joilla on tekniikka ja sisältö hallussa. Nuoren ja lahjakkaan taiteilijan teosten hinnat liikkuvat 800–3 000 euron välillä, jos hän on saanut jo jonkinlaista tunnustusta, Laitinen-Laiho sanoo.

Taiteilijan uskottavuus on lähes sattumankauppaa. Se vaatii markkinoiden seuraamista, aivan kuin osakesijoittamisessakin. Yleensä nuoren taiteilijan ura nytkähtää eteenpäin näyttelystä merkittävässä galleriassa, Helsingin Sanomien hyvästä kritiikistä tai taulujen saamisesta suureen taidetapahtumaan.

– Jo yhden instituution tunnustus, esimerkiksi tunnetun säätiön apuraha riittää. Silloin monet ammattilaiset aloittavat taiteilijan teosten seuraamisen, Laitinen-Laiho sanoo.

Taidesijoittaminen vie pitkän ajan

Jos taiteilijan teokset ovat haluttuja nyt, ovat ne sitä todennäköisesti myös tulevaisuudessa. Hyvän arvion ja apurahan saaneen taiteilijan teosten ostamista ei kannata jäädä jahkailemaan, sillä hinnat nousevat nopeasti.

– Itse ostaisin sen ensimmäisen ison näyttelyn pääteoksen, vaikka se olisikin hiukan kalliimpi, Helsingin Sanomien kuvataidekriitikko ja Mäntän kuvataideviikkojen toiminnanjohtaja Veikko Halmetoja sanoo.

Pauliina Laitinen-Laihon mukaan taiteilijan uran alkupuolen teokset ovat usein myös halutuimpia. Silti monen teoksen arvo laskee ajan mittaan.

– Kyllä se on noin yksi kymmenestä nykytaiteilijasta, joiden teosten arvo jatkaa nousuaan. Joka tapauksessa nykytaide on hyvin pitkäaikainen sijoitusmuoto, jossa rahat ovat kiinni ainakin 30 vuotta, hän sanoo.

Teoksia ei kannata hautoa Suomessa, jos taiteilija on niittänyt kansainvälistä mainetta. Laitinen-Laihon mukaan teoksista voi saada kaksin- tai kolminkertaisen hinnan isoissa metropoleissa, jos tekijällä vain riittää nimeä.

231 800 euroa videonpätkästä

Hyvä sijoituskohde voi olla myös jotain sellaista, jota ei ihan ensi alkuun kuvittelisi seinälleen laittavansa. Veikko Halmetoja muistuttaa, että myös kotimaisella videotaiteella voi saada merkittävät tuotot. Silloin on tosin tarkkaan tiedettävä mitä tekee.

Halmetoja nostaa esimerkiksi videotaiteilija Eija-Liisa Ahtilan Where is where -teoksen, jonka Kiasman tukisäätiö osti Suomeen 231 800 euron kauppahintaan.

– Yleensä ensimmäisen edition saa kohtuullisen edulliseen hintaan. Hinta voi nousta lyhyessäkin ajassa paljon, jos esimerkiksi kansainväliset museot kiinnostuvat. Se on toki taidetta, jota on vaikea laittaa esille, Halmetoja sanoo.

Kiasman amanuenssi Leevi Haapala toppuuttelee innostuneita. Hän kertoo, että 6 000–30 000 euroa on yleisempi hinta videoinstallaatioista.

Seuraa näitä nimiä:

Taloussanomat kysyi taiteen ammattiostajilta ja muilta asiantuntijoilta, mitkä ovat kotimaisen nykytaiteen nousevat nimet. Seuraavat nimet nousivat esiin: Adel AbidinJesús Ángel BordetasJiri GellerMaria LaineAnni LeppäläSusanna MajuriAsta PajunenNelli PalomäkiKatja Tukiainen

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?