Unettomuus lisää työkyvyttömyyden riskiä

Unettomuusoireilla on selvä yhteys työkyvyttömyyteen. Vakavat univaikeudet lisäävät työkyvyttömyyden riskiä, oli sen syynä sitten mikä tahansa.

22.10.2010 17:24 | Päivitetty 22.10.2010 16:52

Unettomuusoireet lisäävät tuoreen tutkimuksen mukaan selvästi riskiä jäädä työkyvyttömäksi. Niillä työntekijöillä, jotka kärsivät unettomuusoireista vähintään viitenä yönä viikossa, riski jäädä työkyvyttömäksi oli puolitoistakertainen verrattuna niihin, joilla univaikeuksia oli korkeintaan kerran viikossa.

Tämä käy ilmi Työterveyslaitoksen tutkimuksesta, joka tehtiin yhdessä Turun ja Lontoon yliopistojen kanssa. Siinä selvitettiin lähes 57 000 kuntatyöntekijän oireita.

Osallistuneista 22 prosenttia koki unettomuusoireita vähintään viitenä yönä viikossa. 2–4 yönä viikossa univaikeuksia oli 26 prosentilla.

Mielenterveyden häiriöistä sekä tuki- ja liikuntaelinsairauksista johtuvan työkyvyttömyyden riski oli kohonnut sekä lieviä että vaikeita uniongelmia kokeneilla.

Vaikeammat unettomuusoireet olivat yhteydessä myös työkyvyttömyyteen, joka johtuu sydän- ja verisuonisairauksista, neurologisista sairauksista ja ulkoisista syistä, kuten tapaturmista.

Unettomuusoireet voivat myös hidastaa töihin palaamista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?