FT: Puuvillan hinta nousee – Vaatteiden hinnat kallistuvat - Oma raha - Ilta-Sanomat

FT: Vaatteiden hinnat kallistuvat

Puuvillan hinta maailmalla on noussut huippuunsa sitten vuoden 1996. Koko vuoden nousussa olleet tuotantokustannukset pakottavat vaateyhtiöt joko nostamaan hintoja tai leikkaamaan katteitaan, Financial Times kirjoittaa. Hintojen uskotaan kallistuvan ainakin halvemmissa vaatteissa.

17.10.2010 13:43 | Päivitetty 17.10.2010 12:22

Puuvillan nimellishinta kohosi perjantaina korkeimmilleen kaupankäynnin 140-vuotisessa historiassa. Kiinan rivakka talouskone syö kasvavia määriä puuvillaa, ja Pakistanin tulvat ovat tuhonneet satoja maailman neljänneksi suurimmassa puuvillantuottajamaassa.

Inflaatiokorjatut reaalihinnat ovat kuitenkin yhä vain kolmannes vuoden 1973 huippuhinnoista. Reaalisesti hinnat olivat perjantaina korkeimmillaan sitten vuoden 1996, Financial Times kertoo.

Hinnat ovat nousseet tänä vuonna rajusti, yhteensä 48 prosenttia. Muutos ei vaatealan johtajien mukaan voi olla enää näkymättä hinnoissa.

Brittiläinen vaateketju Next arvioi viime kuussa vaatteiden hintojen nousevan 5-8 prosenttia. Syynä on tuotantokustannusten jatkuva nousu. 

Vaatealan mukaan on epätodennäköistä, että hinnannousu on merkittävä kalliimman hintaluokan vaatteissa. Sen sijaan Zaran ja H&M:n tarjoamien edullisten muotivaatteiden hinnoissa on nousupaineita.

Erityisesti halpojen vaatekappaleiden, kuten t-paitojen, toppien ja alusvaatteiden hintojen arvellaan nousevan. Vaihtoehtona vaateyrityksillä on katteiden leikkaaminen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?