Savonlinnan asujilta rohmutaan eniten

Savonlinnalaiset maksavat asumisestaan eniten veroja ja maksuja. Kiinteistöliiton mukaan kaksiossa asuva savonlinnalainen maksaa vuodessa 380 euroa enemmän kuin kouvolalainen kaksion asukas.

6.10.2010 12:41 | Päivitetty 6.10.2010 12:39

Kerrostaloasukkaan hoitovastikkeesta liki 60 prosenttia hupenee erilaisiin kunnallisiin maksuihin. Kiinteistöliiton vertailusta ilmenee, että maksut vievät keskimäärin 2,03 euroa neliöltä kuukaudessa, mutta veroissa ja maksuissa on suuria eroja.

Kiinteistöliitto on vertaillut maksuja ja veroja eri paikkakunnilla. Se on käyttänyt indeksitaloa, joka on keskustassa sijaitseva 30-vuotias 10 000 kuution asuinkerrostalo.

Selvityksestä ilmenee, että Savonlinnassa asuminen verojen ja maksujen perusteella kalleinta. Siellä indeksitalo maksaa kiinteistöveroja ja maksuja 67 000 euroa kuukaudessa. Seuraavaksi kalleimpia ovat Kotka, Imatra, Järvenpää, Jyväskylä, Heinola ja Loviisa, joissa maksut ovat 59 000–63 000 euroa.

Halvinta keskusta-asuminen on Kokkolassa, Oulussa ja Kouvolassa. Niissä vastaaviin menoihin hupenee 15 000–18 000 euroa vähemmän kuin Savonlinnassa.

Tämä tarkoittaa, että vaikkapa 50 neliön kaksiossa asuva savonlinnalainen maksaa 380 euroa vuodessa eli 32 euroa kuukaudessa enemmän kuin halvimmissa kaupungeissa asuva. Vuodessa hän maksaa vastikkeessaan kunnallisia veroja ja maksuja 1 400 euroa, kun vaikkapa kokkolalainen selviää hieman yli tuhannella eurolla.

Kunnallisverot kasvattavatasumiskustannuksia lisääKokonaisuudessaan asumisen hinta koostuu monesta palikasta. Kaupungeissa, joissa verot ja kunnalliset maksut ovat korkeat, on Kiinteistöliiton mukaan yleensä myös keskimääräistä suuremmat kunnallisverot. Vain Espoo, Helsinki ja Turku ovat tässä asiassa poikkeuksia.

Toki asumiskustannuksiin vaikuttavat myös asunnon hinta ja muut kiinteistönhoitokustannukset kuten isännöinnin, kiinteistönhoidon ja remonttien maksut.

Kiinteistöliiton mukaan kunnallisista maksuista suhteellisesti suurimmat erot ovat jätehuollossa. Kun Tampereella jätehuoltoon menee yhdeksän senttiä asuinneliötä kohden kuukaudessa, Varkaudessa, Kokkolassa, Imatralla ja Haminassa siihen menee kaksi kertaa näin paljon.

Myös tontista perittävässä kiinteistöverossa on isoja eroja. Kun Helsingin Töölössä indeksitalon vastikkeessa maksetaan kiinteistöveroa liki 50 senttiä neliöltä, monessa pikkukaupungissa määrä on alle kymmenesosa tästä. Erot johtuvat enemmän tontin verotusarvojen kuin tonttien veroprosenttien eroista.

Indeksitalo käyttää kaukolämpöön 94 senttiä neliöltä kuukaudessa. kalleinta lämmittäminen on Imatralla, missä lämmitykseen menee 119 senttiä neliöltä. Halvinta se on Kokkolassa ja Oulussa.

Vesi ja jätevesi on kalleinta Kemissä, Torniossa ja Loviisassa ja edullisinta Helsingissä, Porvoossa ja Tampereella.

Verot ja maksut nousseetliki 50 prosenttia

Kiinteistöliitto on tehnyt indeksitalovertailua vuodesta 2001. Yhdeksässä vuodessa kiinteistöverot ja maksut ovat nousseet selvästi keskimääräistä kuluttajahintojen nousua enemmän. Verot ja maksut ovat kohonneet 47 prosenttia, mutta inflaatio on kohonnut 16 prosenttia.

Oulussa maksut ovat kohonneet maltillisimmin eli 26 prosenttia. Lahti sen sijaan on nostanut maksujaan nelinkertaisesti inflaation verran. Siellä verot ja maksut ovat kohonneet 66 prosenttia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?