Nuoret aikuiset asuvat yhä useammin vanhempiensa luona - Oma raha - Ilta-Sanomat

Aikuiset eivät maksa vanhemmilleen vuokraa

Yhä useampi alle kolmekymppinen asuu vanhempiensa luona ja vain ani harva heistä maksaa asumisestaan varsinaista vuokraa. Puolet ei osallistu asumisensa kuluihin mitenkään.

30.9.2010 10:31 | Päivitetty 30.9.2010 11:37

18–29-vuotiaat asuvat vanhempiensa nurkissa nyt selvästi useammin kuin kolme vuotta sitten. Nykyisin vanhempiensa luona asuu Pohjoismaissa joka viides tästä ikäluokasta, Nordean teettämä tutkimus paljastaa. 

Kolme vuotta sitten vanhempiensa luona asuvia oli joka kymmenes.

Vain yksi kahdestakymmenestä maksaa varsinaista vuokraa vanhemmilleen. Naiset maksavat vuokraa useammin kuin miehet. Puolet ei maksa kotona asumisestaan yhtään mitään.

– Loput antavat vanhemmilleen pienen määrän rahaa, mutta käytännössä vanhemmat maksavat lähes kaikki kulut, Nordean yksityistalouden ekonomisti Anu Numminen sanoo tiedotteessa.

Työssäkäyvät maksavat vuokraa useammin kuin muut.

Joka neljäs tutkimukseen osallistunut suomalainen on sitä mieltä, että kotona asumisesta ei tarvitsekaan maksaa mitään. Useampi kuin joka kolmas ei kuitenkaan osannut vastata kysymykseen ollenkaan.

Nummisen mielestä vanhemmat voisivat pyytää nuorelta aikuiselta vuokraa, jos tämä käy kokopäivätöissä. 

– Toinen hyvä vaihtoehto on sopia, että nuori säästäisi tuloistaan merkittävän osan, siis vuokran ja ruokakulujen verran, joko opiskeluja tai omaa asuntoa varten, Numminen neuvoo.

Tutkimukseen osallistui Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa yli 4 000 18–29-vuotiasta. Suomessa tehtiin tuhat haastattelua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?