20 000 euroa – sinkku maksaa tuplasti

Yksinasuvan elämä käy selvästi kalliimmaksi kuin parisuhteessa tai perheen kanssa elävällä. Kun sinkun vuosimenot ovat 20 000 euroa, niin saman verran tienaavat pariskunnat selviävät yhteensä 25 000 eurolla. Katso mistä tämä johtuu, ja miten sinkkua rahastetaan. Vaikka sinkkuus ei olekaan köyhyysautomaatti, niin valtaosa toimeentulotukea saavista on yksineläviä.

29.9.2010 6:01 | Päivitetty 30.9.2010 11:20

Yli 40 prosenttia suomalaisista asuu yksin. Kaupungeissa osuus on tätäkin suurempi. Esimerkiksi Helsingissä 60 prosenttia talouksista on sinkkutalouksia.

Yksin eläminen on selvästi kalliimpaa kuin yhdessä asuminen.

– Sinkku joutuu vastaamaan yksin kaikesta, tutkimuspäällikkö Anu Raijas Kuluttajatutkimuskeskuksesta sanoo.

Yksin asuva kotitalousneuvoja Hilkka Huttunen Uudenmaan Martoista kertoo samaa. Hän laskee, että yksinelävän peruskustannukset ovat kaksi kertaa parisuhteessa elävän menot. Raijas arvioi, että sinkun pakolliset menot saattavat olla puolitoista kertaa parisuhteessa asuvan kulujen suuruiset.

Taloudellisesti yksin asuva on haavoittuvampi kuin puolison kanssa elävä. Työttömäksi jääminen voi olla hänelle katastrofi ja korkojen nousukin voi kiristää rahatilannetta tuntuvasti.

– Kauhistelen jo nyt, että eläke tulee olemaan paljon pienempi kuin työtulot, mutta menot eivät pienene, kun jään eläkkeelle, miettii Huttunen.

Hyvätuloiset sinkutkuluttavat paljon

Suuri joukko yksin asuvista elää pienillä tuloilla. Kaikista toimeentulotukea saavista kotitalouksista 70 prosenttia on yksineläjiä.

Raijas huomauttaa, että yksinasuvat voi rinnastaa yksinhuoltajiin. Vaikka nämä asuvatkin lasten kanssa, perheellä on vain yhdet tulot. Käytännössä yksinhuoltajat ovat usein vielä tiukemmalla kuin lapsettomat sinkut.

Monet eronneet vanhemmat sukkuloivat kahden ryhmän välillä. Osin he elävät yksin, osin lastensa kanssa.

Mikään köyhyysautomaatti yksin eläminen ei silti ole. Tilastokeskuksen kulutustutkimuksesta paljastuu, että hyvin toimeentuleviakin sinkkuja paljon ja eri tuloluokissa sinkkujen ja puolison kanssa elävien rahan käyttö vaihtelee hurjasti.

Keskimäärin yksin asuva kulutti vuonna 2006 noin 19 300 euroa ja parisuhteessa elävä 800 euroa vähemmän.

Alla olevasta taulukosta ilmenee, että kun yksineläjän vuosimenot ovat 20 366 euroa, niin samaan tuloluokkaan kuuluva pariskunta selviää yhdessä 25 094 euron menoilla.

Taulukko paljastaa myös, että tulojen parantuessa sinkut kuluttavat enemmän kuin parisuhteessa elävät vastaavan määrän tienaavat, vaikka suhde ei nouse suoraan tulojen kasvaessa.

Kahdessa parhaiten ansaitsevassa kymmenyksessä sinkut kuluttavat jopa enemmän kuin pariskuntien molemmat puolisot yhteensä.

Asuminen nielee isonosan sinkun rahoista

Sinkkuelämän kalleus näkyy Hilkka Huttusen mukaan kaikessa, minkä toisten kanssa elävä voi jakaa.

Suomalaisten suurin rahanreikä on asuminen, mutta sinkulla koti nielee keskimäärin enemmän rahaa kuin parisuhteessa elävällä. Pienet asunnot ovat suhteessa kalleimpia. Pääkaupunkiseudulla keskituloisenkin sinkun on vaikeata ostaa ainakaan kaksiota, jollei hänellä ole säästöjä.

Esimerkiksi yksiöstä Helsingissä joutuu maksamaan helposti 600–700 euron kuukausivuokraa. Vaikka pariskunta tarvitseekin yksinasuvaa enemmän tilaa, kahden asumiskulut harvoin ovat kaksi kertaa sinkun kulut. Kaksioiden ja joidenkin kolmioiden vuokrat liikkuvat pääkaupunkiseudulla tuhannen euron tuntumassa.

Kotivakuutus määräytyy neliöiden ja irtaimiston arvon, ei asukasluvun mukaan. Niinpä sinkun vakuutus ei välttämättä ole paljon pienempi kuin parin vakuutus.

Kodinkoneistatonnien potti

Kodin voi sisustaa monella tavalla ja hinnalla. Vaikka pieneen kotiin mahtuu vähemmän tavaraa, jokainen tahtoo mieleisensä kodin.

– Kaikki huonekalut, matot, verhot ja kodinkoneet menevät yhden palkasta, Huttunen huomauttaa.

Useimmat haluavat kalusteiden lisäksi pyykinpesukoneen, television, tietokoneen, stereot, keittiöön perusvarustuksen lisäksi ainakin mikroaaltouunin, kahvinkeittimen ja leivänpaahtimen. Sinkku paitsi ostaa nämä itse, myös kustantaa niiden mahdolliset huollot yksin.

Kahden hengen taloudessa selvitään halvemmalla, sillä harvoin pariskunnatkaan ostavat esimerkiksi kahta pesukonetta, kahta jääkaappia tai kahta dvd-soitinta.

Koneiden hintahaarukat ovat suuria, mutta pyykinpesukone voi maksaa 500 euroa, televisio 300, tietokone 400, stereosarja 250, dvd-soitin 100, mikroaaltouuni 200, kahvinkeitin 100 ja paahdin 50 euroa. Pelkästään näistä kertyy liki 2000 euron potti. Mitä suuremmat laatuvaatimukset asukkaalla on, sitä enemmän rahaa hupenee.

Koska koneiden määrä on suunnilleen sama asukasluvusta riippumatta, voi olla, että sinkun kodissa kuluu yhtä paljon sähköä kuin pariskunnan kodissa. Vanhan pakastimen omistavan tai paljon saunovan sinkun sähkölasku voi olla jopa suurempi kuin parin lasku.

Televisiolupamaksu on tänä vuonna 231 euroa, ja lupa on kotitalouskohtainen. Sinkku maksaa yksin myös lehtensä ja nettiliittymänsä.

Hotellit rahastavatyksin matkustavaa

Auto on iso menoerä. Niin sinkut kuin paritkin ajelevat samankokoisilla autoilla, mutta sinkku maksaa monen auton hinnan, vakuutukset, parkkikustannukset ja huollot yksin.

– Samalla bensamäärällä kulkisi kaksikin, Huttunen lisää.

Myös yksin matkustaminen on kallista, sillä valmismatkat on paketoitu kahdelle tai kahden aikuisen ja kahden lapsen perheille.

Sinkun on usein maksattava lisähinta, ellei tahdo yöpyä ja asua ventovieraiden kanssa. Maksujen suuruudet vaihtelevat, mutta 40 prosentin sinkkulisä ei ole tavaton, vaikka usein yhden hengen huoneet ovat selvästi muita vaatimattomampia.

Hilkka Huttunen kertoo harkitsevansa lähtöä 18 päivän matkalle. 

– Jäin vielä miettimään, tahdonko maksaa tuhat euroa lisää yhden hengen huoneesta, hän sanoo.

Sinkut ja lapsettomat paritsyövät valmista ruokaa

Todennäköisesti ihminen syö yhtä paljon elipä hän yksin tai kaksin. Raijas kertoo, että tutkimuksen mukaan sinkuilla menee yleensä enemmän rahaa ruokaan, koska pakkauskoot ovat isoja, ja osa ruuasta ehtii pilaantua ennen käyttöä.

Toinen syy isompaan ruokalaskuun liittyy viitseliäisyyteen. Moni sinkku syö usein ravintolassa tai ostaa valmiita ruokia, koska ei viitsi kokkailla pelkästään itselleen. Valmiit ateriat ovat kalliimpia kuin itse valmistettu ruoka.

Kuluttajaviraston Tarkkaa taloutta -oppaassa on kerrottu erilaisten talouksien rahan keskimääräisestä käytöstä kulutustutkimuksen perusteella. Sen mukaan sinkkutalouksilla menee vähemmän rahaa ruokaan kuin lapsettomalla parilla. Tilannetta selittää kuitenkin se, että sinkkuihin kuuluu paljon opiskelijoita, eläkeläisiä ja muita hyvin pienituloisia.

– Lapsettomat parit, joista kumpikin käy töissä, elävät usein hyvin aktiivista elämää, sillä heillä on aikaa ja rahaa matkustaa ja harrastaa, huomauttaa Anu Raijas.

Yksinelävän menot ovat liki 1500 euroa kuukaudessa Suomalaisten talouksien keskimääräisiä kulutusmenoja

Kotitalouden menot euroa/kk2 vanhemman talous, nuorin lapsi 3-6 v.Lapseton pari 25-45 v.Yhden alle 45-v. naisen talousYhden alle 45-v. miehen talousElintarvikkeet446292141127Asuminen ja energia914615397405Kodinkoneet ja kalusteet2101436154Liikenne604482170270Tietoliikenne1131077165Hotellit, kahvilat ja ravintolat151209100143Kulutusmenot yhteensä3580275213591468 Lähde: Kuluttajavirasto/Tarkkaa taloutta 2008

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?