Vaimot jäävät helpommin ilman töitä kuin mies, jos perhe muuttaa kauas entisiltä asuinalueiltaan. Satu Nivalaisen väitöstutkimuksen mukaan vaimojen työllisyys kärsii silloin, kun perhe muuttaa pitkän matkan eli eri maakuntaan.
Vaimot joutuvat tekemään enemmän kompromisseja kuin miehet, joiden työn perässä perheet useammin muuttavat. Miehen korkeampi koulutus ja puolisoiden välinen iso tuloero lisää muuton todennäköisyyttä.
Nevalainen tutki, miten pitkän matkan muutto vaikuttaa kahden ansaitsijan perheisiin. Muuttajat olivat muuton jälkeen harvemmin työllisiä kuin paikallaan pysyjät.
Vaimoilla työttömyysriski oli paljon suurempi kuin miehillä. Miesten työllistymisen todennäköisyyteen muutolla ei yleensä ollut vaikutusta: Todennäköisyys oli heikompi kuin paikallaan pysyjillä vain silloin, kun molemmat puolisot olivat muutettaessa työttömiä.
Kouluikäiset lapset hillitsevät selvästi perheiden muuttohalukkuutta.
Joka vuosi noin viidesosa muuttajista valitsee kohteekseen maaseudun, jonne mielivät erityisesti eläkeläiset ja pariskunnat. Nuoret ja perheettömät suosivat kaupunkeja.
Kumpikin suuntaus hyödyttää kaupunkialueita, koska niiden ikärakenne pysyy nuorena ja kehitysedellytykset suotuisina.
Satu Nivalaisen kansantaloustieteen väitöskirja Essays on Family Migration and Geographical Mobility in Finland tarkastetaan perjantaina.