Näin nappaat palkankorotuksen - Oma raha - Ilta-Sanomat

Näin nappaat palkankorotuksen

Liian ison palkankorotuksen pyytäminen on riski. Mutta yhtä paha virhe on pyytää liian vähän uuteen tehtävään siirtyessä. Asiantuntijan mukaan peli on silloin nopeasti menetetty. Lue miten saat parhaimman palkankorotuksen ja paljonko kannattaa pyytää.

19.9.2010 6:02 | Päivitetty 14.10.2010 17:39

Minkä palkkatoiveen laitan? Tämä kysymys askarruttaa lähes aina varsinkin yksityisen alan työpaikkoja hakevia. Koska palkka on paitsi toimeentulon lähde, myös useimmilla olennainen motiivi työn tekemiselle, sille kannattaa uhrata aikaa ja ajatuksia.

Henkilöstöhallinnon konsultointiyhtiö Ecam Consultingin rekrytointiohjelmista vastaava Mervi Kiviniemi kertoo, että palkkatoive-erot eri hakijoiden välillä ovat suuria. Hänen mukaansa usein puhutaan tuhansista euroista.

Rekrytoijat ja ammattiliittojen edustajat sanovat, että liian iso palkkatoive on riski. Kiviniemen mukaan hakemus voi sen takia joutua ”liian kallis meille” -pinoon.

– Jos pyyntö on kovin yläkanttiin, saatat hinnoitella itsesi ulos hakuprosessista, sanoo myös tutkimuspäällikkö Aila Tähtitanner Uudesta insinööriliitosta.

Liian pienikin toive voi olla riski. Asiamies Tage Lindberg Ekonomiliitosta sanoo, että aivan väärä palkkapyyntö ihmetyttää.

– Jos pyyntö on selvästi alakanttiin, työnantaja varmasti miettii, mistä se johtuu? Eikö henkilö ole perehtynyt siihen, mitä alalla maksetaan vai haluaako hän tulla tänne superhalvalla, ja jos haluaa, miksi?

– On aina haastavaa löytää kultainen keskitie, Kiviniemi lisää.

Selvitä alanpalkkaus

Vanha ansio voi sumentaa hakijan käsitystä palkkatasosta etenkin, jos hän vaihtaa julkisesta virasta yksityiseen yritykseen tai toisinpäin. On tavallista, että kunnissa ja valtion palveluksessa palkat ovat niukemmat kuin yhtä vaativissa tehtävissä yrityksissä.

Kiviniemi suosittelee, että hakija yrittää verkostojensa avulla haarukoida, millainen on työnantajakandidaatin palkkapolitiikka. Jos verkostoja ei ole tai niistä saadut tiedot ovat hataria, moni turvautuu netin keskustelupalstoihin, joissa usein kysellään eri tehtävien palkkausta. Myös erilaisista rekrytointipalveluista löytyy tietoa ja laskureita.

Kattavin tieto voi löytyä ammattiliitosta, sillä liitot keräävät jatkuvasti tietoa niiden edustamien alojen ja tehtävien palkkakehityksestä.

– Useimmilla ammattiliitoilla on palkkaneuvontaa, Lindberg kertoo.

Tähtitannerin mukaan on tavallista, että UIL:n jäsenet ottavat yhteyttä työpaikkaa vaihtaessaan. Hänen mukaansa he pystyvät antamaan varsin tarkkaa tietoa eri aloilta ja tehtävistä maksetuista palkoista.

Kaikki lähteetyön vaativuudesta

UIL:n Tähtitanner sanoo, että palkkatoiveen harkinta lähtee haettavan tehtävän vaativuudesta. Jos hakija pyrkii tiimijohtajaksi, keskijohdon esimieheksi tai yritysjohtoon, hänen palkkatoiveensa voi olla suurempi kuin asiantuntijaksi hakevan.

Suomessa palkkahaitari on kapeampi kuin monessa muussa maassa, mutta kyllä täälläkin on eroja. Tähtitanner huomauttaa, että esimerkiksi alansa spesialistin palkka voi olla ihan erilainen kuin perusasiantuntijan.

Vastuu ja esimiestehtävä pulskistavat kukkaroa.

– Yleisesti ottaen tarkoittavat parempaa palkkaa, sanoo Tähtitanner.

Sisältääköpalkka ylityöt?

Läheskään aina hakija ei tiedä hakemusta kirjoittaessaan, maksetaanko tehtävästä kokonaispalkkaa tai miten yritys suhtautuu ylitöihin. Myös loma- ja muut työsuhde-edut voivat vaihdella paljonkin.

Myynnin ja markkinoinnin ammattilaiset SMKJ antaa nettisivuillaan neuvoja palkkaneuvotteluihin. Järjestö kehottaa jättämään palkkapyyntöön tinkivaraa.

– Voit laittaa hakemukseen täsmällisen luvun, vaikkapa ”alustava palkkapyyntöni on 3 400 euroa kuukaudessa” ja jatkaa lieventävällä lauseella ”olen valmis neuvottelemaan yrityksenne palkkausjärjestelmään ja tasoon soveltuvasta palkasta”, se neuvoo.

Ecamin Kiviniemi sanoo, että joustomahdollisuuden mainitseminen on yleinen käytäntö.

– Se on vakiolause, jonka kaikki kirjoittavat palkkatoiveensa perään, hän kertoo.

Summan kirjoittaminen jumiuttaa silti helposti. Jos vanhassa työpaikassa on maksettu ylityöt säntillisesti, ja siellä on hyvät lomaedut, hakija saattaa mitoittaa toiveensa olettaen, että uudessa tilanne on samanlainen. Jos neuvotteluissa ilmenee, että näin ei olekaan ja hakijan mielestä palkkatoive on liian pieni, Kiviniemen mukaan peli on pitkälti menetetty.

– Taitava hakija pystyy ehkä neuvottelemaan jotain sen tyylistä, että palkkaa tarkistetaan vaikkapa muutaman kuukauden kuluttua, hän lisää.  

Osa painottaa palkkaaenemmän mielekkyyttä

Moni ajattelee, että työnvaihtoon liittyy aina riski, ja sen vuoksi pitäisi saada edes jonkinlainen palkankorotus. Tähtitanner sanoo, että asia ei ole näin yksioikoinen. Ihmisillä on erilaisia tilanteita ja moni tyytyy entisensuuruiseen tai jopa pienempäänkin palkkaan.

Jos perhe vaikkapa muuttaa paikkakuntaa, hakija voi tahtoa työn aiempaa heikommista eduista huolimatta. Työttömänä tai pitkään kotiäitinä ollut voi olla valmis aloittamaan uuden työjaksonsa vaatimattomallakin palkalla. Myös taloudellinen tilanne on viime vuosina saanut monen hillitsemään ansiotoiveitaan.

– Jos työpaikka on menossa alta, on pelkkää realismia vaihtaa toiseen, vaikka palkka olisi pienempi, Tähtitanner huomauttaa.

Mervi Kiviniemen mukaan työn mielekkyys on monelle erittäin merkityksellistä.

– Keskusteleepa nykyisin kenen kanssa tahansa, totuus tuntuu olevan, että ihmiset voivat tosi huonosti. Jaksaakseen ja päästäkseen henkiseen tasapainoon moni on valmis hakemaan uusia haasteita, vaikka palkka pienenisi, hän kertoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?