Pomo vaihtui – varo selkäänpuukottajia

Kun uusi pomo tulee taloon, käynnistyy työpaikalla moniputkainen peli. Moni pyrkii hyötymään siitä keinolla millä hyvänsä. – Ihmisten raadollisuudella ei ole rajaa, sanoo asiantuntija. Lue, mitä kannattaa varoa ja miksi työtoveri yhtäkkiä haluaa puukottaa sinua selkään.

18.9.2010 7:02 | Päivitetty 14.10.2010 17:20

Uusi johtaja tarkoittaa uutta jaksoa työpaikan elämässä. Moni pyrkii hyötymään siitä keinolla millä hyvänsä. Kehittämiskonsultti Ari Muttonen konsultointi- ja valmennusyhtiö Agenssista sanoo, että vaikka suomalaisten tapa toimia on erilainen kuin esimerkiksi amerikkalaisten, perusdynamiikka on sama ja meilläkin on konstimme.

– Kyllä toiminta voi olla ihan niin raadollista kuin ihmisten keskinäinen elo ylipäätään voi olla. Ei ole mitään rajaa puoleen tai toiseen, pitkään työelämä- ja johtamiskonsulttina työskennellyt Muttonen kertoo.

Hänen mukaansa ehkä tyypillisin ei-toivottu tapaus on, että henkilö luottamuksellisesti varoittaa uutta esimiestään jostakin kollegastaan. Käytännössä tällainen paljastus menee kuitenkin helposti mustamaalaamisen puolelle.

– Vaikka olen nähnyt kaikenlaista, olen aika harvoin törmännyt kauhean härskiin toimintaan.Johtajan vaihtuminensynnyttää toiveita ja pelkoja

Esimiehen vaihtuminen horjuttaa tuttua ja turvallista toimintatapaa. Valmentaja Sari Markkanen liikkeenjohdon konsultointiyhtiö Pregosta sanoo, että tilanne herättää kysymyksiä ja pohdintaa siitä, mikä työyhteisössä muuttuu ja miten suuri muutos on.

Novetoksen valmentajan Kristiina Aaltosen mukaan jokainen miettii esimiehen vaihdosta ensin omalta kannaltaan.

Vanhempi konsultti Juha Sandberg Työterveyslaitokselta sanoo, että tunteet ovat jakautuneita. Yhtäältä alaiset odottavat parannusta entiseen, toisaalta he voivat pelätä, miltä muutokset vaativat itseltä. Osa voi lähteä määrätietoisesti edistämään omaa etuaan, mutta Markkasen mukaan osa voi paeta tai vetäytyä tarkkailuasemiin.

– Voi olla, että työntekijä tuntee saaneensa uuden tilaisuuden esittää omia ideoitaan, suunnitelmiaan ja hankkeitaan, Sandberg sanoo.

Halu saada kannatusta omille agendoilleen, toiveilleen ja mielipiteilleen on normaali. Muttosen mukaan jokainen toimistosihteeristä viestintäjohtajaan haluaisi näkemyksineen tulla huomioiduksi ja palkituksi.Klikkityöpaikallakaverisuhteet painavat

Työntekijöiden reaktiot kytkeytyvät siihen, millaisessa tilanteessa johtaja vaihtuu. Käytökseen vaikuttavat paitsi yksilölliset erot, myös työyhteisön ilmapiiri, suhde edelliseen esimieheen, johtajavaihdoksen syyt sekä yrityksen talous ja markkinatilanne.

Sandbergin mukaan peliasetelma korostuu, jos edellinen johtaja on tahtomattaan tai tarkoituksella ylläpitänyt klikkejä. Silloin johtajan vaihtuessa työyhteisössä pitää määritellä uudelleen kuka on kimpassa kenen kanssa ja ketä vastaan.

Omanlaisensa jännite syntyy, kun yksi työyhteisön jäsen nousee päälliköksi. Sandbergin mukaan hänen tilanteensa ja suhteensa työkavereihin muuttuu.

– Hänen pitää ottaa vähän etäisyyttä, Sandberg huomauttaa.

Paitsi jo muotoutuneet ihmissuhteet ja käsitykset, työpaikan sisältä valitun esimiehen lastina voivat olla myös samaa tehtävää hakeneiden tunteet.

Sandbergin mielestä kilpakumppaneille pitää antaa aikaa selvitä pettymyksestä. Jos kyseinen henkilö alkaa vähätellä uutta johtajaa ja torpedoimaan hänen työtään, sekä uuden esimiehen itsensä että ylemmän johdon pitää puuttua tilanteeseen nopeasti.Uuden johtajan nähtävävaikutusyritysten yli

Alaisporukan kohtaaminen ja kokonaisuuden näkeminen mahdollisimman objektiivisesti vaatii viisautta. Uuden johtajan pitää pystyä välttämään sudenkuopat ja jättää omaan arvoonsa esimerkiksi selkäänpuukottajan näkemykset ja mielistelijöiden liehittelyt.

Asiantuntijat korostavat avoimuutta, läpinäkyvyyttä ja kriittisistä asioista puhumista.

– Johtajalta vaaditaan paljon erilaisia kykyjä. Pelkkä asian osaaminen ei riitä, vaan hänen pitää pystyä ottamaan myös ryhmä ja sen tarpeet huomioon, Kristiina Aaltonen sanoo.

– Esimiehen tehtävä on selvittää ja näyttää kokonaisuus alaisilleen ja perustella se, Sari Markkanen huomauttaa.

Ensimmäisiin asioihin kuuluu hänen mukaansa paitsi perustehtävän kirkastaminen myös sisäpelin laittaminen kuntoon. Siihen sisältyy tutustuminen uusiin alaisiin ja ryhmädynamiikkaan sekä luottamuksen rakentaminen. Markkasen mukaan tähän pitää käyttää aikaa, vaikka uudella johtajalla on samaan aikaan yleensä suuret paineet verkostoitua ja olla yhteydessä asiakkaisiin ja yhteistyökumppaneihin. 

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?