Mies voittaa 370 000 euroa

Nainen häviää miehelle vaikka miten laskisi, kun kyse on rahasta. Vaikka naiset elävätkin pidempään kuin miehet ja ehtivät nauttia eläkettä miehiä kauemmin, jäävät naiset silti tappiolle kun verrataan koko eliniän tuloja. Koko työuran aikana mies ehtii tienata lähes puoli miljoonaa euroa enemmän kuin nainen. Vaikka nainen eläisi pidempään, mies voittaa silti keskimäärin 370 000 euroa.

14.9.2010 7:02 | Päivitetty 14.9.2010 10:52

Mies kuittaa työurallaan 425 900 euroa enemmän kuin nainen. Pitkään elävä nainen saa puolestaan 55 200 euroa enemmän eläkettä kuin mies. Elinikäisten bruttotulojen eroksi jää siten 370 000 euroa. (Katso laskelmat taulukosta jutun lopussa.)

Näin laskee Palkansaajien tutkimuslaitoksen tutkimusjohtaja Reija Lilja.

Hän haluaa laskelmillaan kommentoida väitteitä, joiden mukaan naisten pidemmät elinvuodet tasaisivat sukupuolten tuloerot.

Mieselättäjin yhteiskunnasta on debatoinut muun muassa eläkkeellä oleva tilastotieteilijä Pauli Sumanen aiemmin Taloussanomissa.

– Ottamatta kantaa, kuinka oikein tai väärin sukupuolten palkkaerot ovat, niiden voidaan todeta johtuvan pitkälti siitä, että niistä töistä, joita naiset tyypillisesti tekevät, maksetaan vähemmän palkkaa kuin tyypillisistä miesten töistä. Tämä asettaa naiset ja miehet eriarvoiseen asemaan, kun tehdään taloudellisia päätöksiä omasta ajankäytöstä ja tulevaisuudesta. Raha tuo lisää vapausasteita, ja näitä vapausasteita naisilla on kiistatta vähemmän kuin miehillä, Lilja kirjoittaa blogissaan.

Liljan elinikäinen laskelma perustuu yksityisen sektorin kuukausipalkkaisten palkansaajien säännöllisen työajan ansioon.

– On yllättävää, että viattomalta tuntuva 22 prosentin palkkaero työuran alussa mediaanituloisten naisten ja miesten välillä voisi – hyvinkin maltilliseen ansiokehitykseen perustuvien laskelmien perusteella – johtaa elinkaaren aikana yli puolen miljoonan euron eroon tulokertymässä, Lilja sanoo ja lisää laskelmaansa miehen mahdollisuudet panna rahaa säästöön jo työurallaan.

Mies voi säästää 173 000 euroa ekstraa

Liljan mukaan mies ansaitsee 40 vuoden ajan joka vuosi bruttona 8600–12 800 euroa keskivertonaista enemmän.

– Tehdään yksinkertainen oletus, että miehemme saa vuosittain käteen noin puolet tästä summasta eli miehen rajaveroaste olisi 50 prosenttia. Oletetaan vielä, että hän säästää koko tämän käteen tulevan lisäansion, on kohtuullisen maltillinen tässä toiminnassa ja saa kolmen prosentin vuosittaisen reaalituoton säästämilleen varoille. Tällä tavalla toimimalla 63 vuoden iässä miehen säästöistä saatu pääomatuotto on kasvanut 173 200 euron pintaan.

– Verojenkin jälkeen 173 200 euroa antaa miellyttäviä vapausasteita erilaisten taloudellisten päätösten tekemiseen. Eläkkeelle siirryttäessä naisella ei ole näitä vapausasteita ole, vaan hän lähtee eläkkeelle tässä mielessä tyhjältä pöydältä.

– Kun kaikki mahdolliset tuloerät elinkaarella huomioidaan, keskivertonaisen elinaikaiset tulot jäävät noin 547 000 euroa miehen tuloja pienemmiksi. Tämä tapahtuu siitä huolimatta, että hän on saanut elää kuusi vuotta miestä kauemmin, Lilja laskee.

Hänen mielestään on yllättävää, että viattomalta tuntuva 22 prosentin palkkaero työuran alussa mediaanituloisten naisten ja miesten välillä voisi – hyvinkin maltilliseen ansiokehitykseen perustuvien laskelmien perusteella – johtaa elinkaaren aikana yli puolen miljoonan euron eroon tulokertymässä.

Ensimmäisenä Liljan laskelmat noteerasi Tulva-lehti.

Jutusta on korjattu julkaisun jälkeen summaan 425 900 lipsahtanut ylimääräinen nolla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?