Katso kuka saa töitä ensimmäiseksi

Käänne työmarkkinoilla on tapahtunut ja avointen työpaikkojen määrä on kääntynyt kasvuun. Vaikka lisäys on vielä pientä, niin se viestii elpymisestä. Katso mille aloille palkataan jo väkeä ja millaiset osaajat saavat ensimmäiseksi töitä. Joillain aloilla työpaikat ovat kadonneet pysyvästi, mutta uudenlaisiakin paikkoja syntyy.

5.9.2010 6:03 | Päivitetty 1.11.2010 15:54

Töitä on tarjolla enemmän kuin vuosi sitten. Neuvotteleva virkamies Pekka Tiainen työ- ja elinkeinoministeriöstä kertoo, että avoimien työpaikkojen lisäys on vielä keskimäärin vaatimatonta, mutta viestii siitä, että työpaikkojen määrän lasku on pysähtynyt ja käänne työmarkkinoilla on tapahtunut.

Työministeriö kirjaa avointen työpaikkojen määrän kerran kuukaudessa. Kun helmikuussa 2008 oli 41 000 avointa työpaikkaa, viime vuoden vaihteen jälkeen niitä oli alimmillaan 25 900. Tuorein luku on heinäkuulta, jolloin avoimia paikkoja oli 600 tuota enemmän.

Myös henkilöstöpalveluyrityksissä tilanne on huomattu.

– Meidän kannaltamme näyttää aika vahvasti siltä, että talous on kääntynyt nousuun, sanoo Adeccon toimitusjohtaja Tommi Törmälä.

Selekta henkilöpalveluiden varatoimitusjohtaja Pia Brusin kertoo samaa. Hänen mukaansa heillä rekrytointien määrä on kaksinkertaistunut vuodessa. Törmälä arvioi, että heillä henkilöstövuokraus ja rekrytointi ovat lisääntyneet vuoden vaihteesta 30–40 prosenttia.

Myyjää ainatarvitaan

Avoimia työpaikkoja on eniten erilaisissa myyntitehtävissä. Ala on täysin poikkeuksellinen, sillä myyntityön avoimet työpaikat ovat lisääntyneet yhtäjaksoisesti koko 2000-luvun eli myös läpi talouskriisin.

Tiainen kertoo, että vuonna 2000 myyntialalla tilastoitiin tuhat avointa työpaikkaa, mutta tämän vuoden alussa etsittiin jonkin tyyppistä myyjää 5 500 paikkaan. Viime vuonna avoimia alan paikkoja oli noin tuhat vähemmän.

Tilanne on tuttu rekrytoijalle.

– Bisnesmyyntiin tarvitaan koko ajan väkeä ja sopivia ihmisiä pitää pyydystellä. Myös perusmyyjien rekrytointi kauppoihin on lisääntynyt, Brusin kertoo.

Tiaisen mukaan osin tilanne heijastaa alan muutosta.

– Enää myynti ei tarkoita työtä tiskin takana, vaan vaikkapa puhelinmyyntiä, edustusta tai muuta liikkuvaa myyntityötä, hän huomauttaa.

Yhä useammin myyntityön palkka perustuu provisioon, mikä voi tarkoittaa epäsäännöllisiä tuloja ja Tiaisen mukaan hankaloittaa työntekijöiden löytämistä. Jos ansiotaso on kovin epävarma, työ ei välttämättä innosta edes työttömyyspäivärahaa saavia työttömiä.

Mainontaväen lisäyskertoo käänteestä

Mainonta- ja markkinointitehtäviin etsitään nyt 200 ihmistä enemmän kuin vuosi sitten. Vaikka ala on pieni, sillä on merkitystä.

– Mainonta ja markkinointi on ala, jolla punakynä käy ensimmäiseksi, kun ruvetaan säästämään. Käänne on tietysti positiivinen viesti, Tiainen sanoo.

Taloushallinnon ja toimistotöiden tehtävät, kuten sihteerien avoimet paikat, ovat notkahduksen jälkeen alkaneet lisääntyä. Brusin kertoo, että heidän kauttaan on haettu aiempaa enemmän esimerkiksi johdon asiantuntijoita, erilaisia päälliköitä ja henkilöstöhallinnon väkeä.

Liikenne- ja kuljetustehtävissä on Tiaisen mukaan aiempaa enemmän avoimia paikkoja.

Kiinteistönhuoltotehtävien ja siivouksen avoimia paikkoja on nyt 500 enemmän kuin vuosi sitten. Tämä näkyy hyvin esimerkiksi Oikotie.fi-palvelussa. ISS:llä on siellä 98 ja Lassila & Tikanojalla 57 työpaikkailmoitusta. Joukossa on monenlaisia tehtäviä, mutta suuri osa ilmoituksista koskee kiinteistönhuoltoa ja siivousta.

Teollisuus on alkanutpalkata uutta väkeä

Konepajateollisuuden, rakentamisen ja metalliteollisuuden avointen työpaikkojen määrä romahti, koska lama oli yhtä aikaa vienti- ja investointilama. Kun vuonna 2008 näillä oli parhaana kuukautena 3500 avointa työpaikkaa, viime talveen osuneena heikoimpana kuukautena paikkoja oli 500. Heinäkuussa niitä oli sata enemmän.

Vaikuttaa siltä, että teollisuustyöntekijöiden etsintä kiihtynyt syksyä kohti. Adeccon Törmälä kertoo, että viimeisen kuukauden aikana teollisuuden toimeksiannot ovat kasvaneet merkittävästi.

– Metalli- ja konepajateollisuudessa on kovasti piristymistä ja yritykset lisäävät työntekijämääriään. Alan messuilla teollisuuden alihankintayritykset kertoivat juuri positiivisista näkymistä, sanoo Selektan Brusin.

Lama näivetti rekrytoinnit monella rakentamiseen liittyvällä alalla. Hienoista elpymistä on havaittavissa, sillä esimerkiksi sähköalalla oli heinäkuussa parisataa avointa työpaikkaa. Parhaana kuukautena vuonna 2008 näitä oli kuitenkin 1 400. Brusinin mukaan noususuhdanne näkyy kuitenkin jo selvästi rekrytointien kasvuna.

Asiantuntijapaikkojenmäärä ennallaan

Kaikkia aloja elpyminen ei vielä koske. Esimerkiksi kotitaloustyöntekijöitä ja matkailualan väkeä palkataan vähemmän kuin vuosi sitten.

Sosiaali- ja terveysalalla ei ole suuria muutoksia, joskin alan sisällä on vaihtelua. Esimerkiksi hammashoitajien paikkoja on avoinna aiempaa vähemmän, mutta sosiaalityöntekijöiden paikkoja on tarjolla aiempaa enemmän.

Monilla akateemista koulutusta vaativilla aloilla asiantuntijoiden palkkaus ei ole kiihtynyt. Esimerkiksi opetuksessa ja lainopillisissa tehtävissä tai kemian, fysiikan ja biologian alalla avointen työpaikkojen määrissä ei ole suurta muutosta. Toisaalta useissa tällaisten alojen töissä avointen työpaikkojen määrä ei myöskään notkahtanut laman takia kovin ankarasti.

Työllisyysparanee hitaasti

Elpyminen on alkanut, mutta työpaikkoja on edelleen paljon vähemmän auki kuin ennen lamaa.

– Vaikka talous ei notkahtaisi uudelleen, menee pitkään ennen kuin tilanne paranee, sanoo Tiainen.

Tämä johtuu siitä, että monella työpaikalla henkilökunnan määrää sopeutettiin lomauttamalla ja työajan lyhennyksillä. Ennen uusia rekrytointeja otetaan käyttöön kaikki väljyys, tehostetaan ja tehdään ylitöitäkin.

Työelämä kehittyy koko ajan. Tiaisen mukaan osa työpaikoista on kadonnut lopullisesti, mutta uudenlaisia paikkoja syntyy. Vastaisuudessa tarvitaan sosiaalisia osaajia, jotka pystyvät joustavasti vaihtamaan tehtäviä.

Vaikka suorittavat työt eivät varsinaisesti lisäänny, keittäjän, hitsaajan ja putkimiehen paikkoja avautuu vastaisuudessa kohtuullisen paljon, koska moni jää näistä ammateista eläkkeelle lähivuosina.

Nämä ammatit eivät välttämättä ole vastaisuudessa entisellään. Tiainen huomauttaa, että suorittava työ muuttuu ja siihen liittyy usein tieto- ja palvelutyötä varsinaisen perustehtävän lisäksi.

– Suorittavista töistä tulee aiempaa monipuolisempia. Perinteinen luokittelu työväenluokkaisten tehtävien ja valkokaulustöiden välillä hämärtyy, sanoo Tiainen.

Työpaikkoja Oikotie.fi:ssä 3.9.2010:

-  Myyntitehtävät 252 paikkaa-  Markkinointi ja mainonta 60 -  Taloushallinto ja tilintarkastus 119-  Toimistotyö 186 -  Kiinteistöala 224-  Teollisuus ja tuotanto 170-  Rakennusala 135 -  Terveydenhuolto/sosiaaliala 106-  Koulutus/opetus 17-  Lainopillinen ala 14-  Kulttuuri/humanistinen ala 12

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?