Henkivakuutuksella ei voi jättää lasta perinnöttä - Oma raha - Ilta-Sanomat

Henkivakuutuksella ei voi jättää lasta perinnöttä

Laillista perijää ei voi jättää perinnöttä henkivakuutuksen avulla toisin kuin julkisuudessa on väitetty, sanoo oikeustieteen asiantuntija. On kuitenkin yksi tapa, jolla lapsen voi tehdä perinnöttömäksi.

19.8.2010 16:43 | Päivitetty 19.8.2010 16:43

Taloussanomien siteeraama Turun Sanomat kertoi tänä aamuna, että siirtämällä rahaa henkivakuutukseen ja määräämällä henkivakuutuksen edunsaajaksi vain yhden lapsista, muut lapset voisivat jäädä perinnöttä.

Väite on täysin virheellinen, sanoo perhe- ja jäämistöoikeuden assistentti Pekka Tuunainen Helsingin yliopiston oikeustieteellisestä tiedekunnasta.

– Voimassaoleva lainsäädäntö antaa selvät vastaukset ja keinot puuttua asiaan. Rannalle jäänyt perillinen voi vaatia oman lakiosansa. Vakuutuksen saaneet joutuvat maksamaan takaisin, Tuunainen kertoo Taloussanomille.

Tavallisessa tilanteessa lapset perivät  vanhemman koko omaisuuden, jos vanhempi ei ole tehnyt testamenttia. Omaisuus jaetaan lasten kesken, jotka saavat tästä perintöosansa.

Lakiosa on se perinnön osuus, johon lapsella on oikeus henkivakuutuksesta ja testamentista huolimatta. Lasten yhteinen lakiosa on puolet vanhemman omaisuudesta. Jos lapsia on kaksi, lakiosa jaetaan heidän kesken.

– Perittävänä on esimerkiksi 200 000 euroa ja henkivakuutuksen edunsaajana on tytär. Poika voi kuitenkin ilmoittaa, että on maksettu ylisuuria vakuutusmaksuja ja vaatia lakiosaansa. Lakiosa on tällöin 50 000 euroa, Tuunainen selventää.

Tilanne on sama kuin jos koko omaisuus olisi testamentattu vain yhdelle lapsista. Henkivakuutuksen kautta tilanne on hankalampi sivuutetulle lapselle, mutta loppujen lopuksi hän saa perintönsä.

Kunniaton elämä voi viedä perinnön

Vanhempi voi silti erikseen määrätä lapsensa perinnöttömäksi. Tähän on mahdollisuus, jos lapsi on tahallisella rikoksella syvästi loukannut perittävää, hänen perimispolvessa olevaa sukulaistaan, ottolastaan tai tämän jälkeläistä. Jatkuva kunniaton ja epäsiveellinen elämä voi olla myös syynä sivuuttamiseen.

Vanhemman on määrättävä asiasta testamentissa ja mainittava peruste perinnöttä jättämiselle. Perusteeseen vetoavan on näytettävä, että peruste on tosi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?