Maailman nuorisotyöttömyys nousemassa ennätykseen

Maailman nuorista 13 prosenttia oli työttömänä viime vuoden lopussa, arvioi kansainvälinen työjärjestö ILO.

12.8.2010 7:29 | Päivitetty 12.8.2010 8:43

Nuorisotyöttömyys on kasvanut rajusti maailmassa, arvioi kansainvälinen työjärjestö ILO. Järjestön mukaan viime vuoden lopussa noin 13 prosenttia 15–24-vuotiaista oli työttömänä. Työttömyyden ennustetaan kasvavan tänä vuonna entisestään nostaen lukemat korkeimmilleen sitten toisen maailmansodan.

Kehittyneissä maissa nuorisotyöttömyys nousi niin ikään ennätykseen, 17,7 prosenttiin työvoimasta.

2000-luvulla nuorten työttömyys on kasvanut noin 190 000 ihmisellä vuosittain. Talouskriisin aikana, eli vuodesta 2007, työttömyys on kuitenkin noussut jo 7,8 miljoonaa. Työttömiä nuoria oli yhteensä 81,2 miljoonaa vuoden 2009 lopussa.

Suuri työttömien nuorten määrä aiheuttaa potentiaalia levottomuuksille. Työttömäksi kasvava sukupolvi nuoria ei myöskään ole omiaan parantamaan talouden kehitystä tulevaisuudessa.

–  Nuoret ovat taloudellisen kehityksen moottoreita. Tämän potentiaalin hukkaanheittäminen on suuri taloudellinen uhraus, ILOn pääjohtaja Juan Somavia sanoi raportin julkistuksen yhteydessä.

Erityisen paha tilanne on köyhissä Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan valtioissa, joissa työttömyyden ennustetaan kasvavan vielä ensi vuonnakin, vaikka muualla orastava talouskasvu hidastaa nuorisotyöttömyyden kasvua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?