Rikkaat ovat ahneempia

Tuoreen tutkimuksen mukaan köyhät ovat halukkaampia lahjoittamaan suuremman osan tuloistaan muille. Rikkaat ovat puolestaan ahneempia.

9.8.2010 13:09 | Päivitetty 9.8.2010 13:15

Kanadalaisten ja yhdysvaltalaisten tutkijoiden mukaan alemmissa sosiaaliluokissa elävät ihmiset ovat alttiimpia antamaan suuremman osan tuloistaan hyväntekeväisyyteen kuin rikkaat. Toronton ja Kalifornian Berkeleyn yliopistoissa tehty tutkimus pyrki kumoamaan yleisen oletuksen, jonka mukaan pienituloiset keskittyisivät ennen kaikkea omien tulojensa kasvattamiseen.

Tutkijat selvittivät ihmisten avustushalukkuutta neljän eri osakokeen avulla. Ensimmäisessä kokeessa koehenkilöille annettiin tukku rahaa ja nimetön kumppani toisesta huoneesta, jonka kanssa rahat piti jakaa.

Kymmenestä rahasta keskimääräinen koehenkilö antoi pois 4,1. Analyysi kuitenkin osoittaa anteliaisuuden kasvaneen sitä mukaan, kun henkilöiden taustatiedoissa omasta sosiaaliluokastaan antama arvio laski. Sosiaalisen asteikon alapäässä rahaa annettiin 44 prosenttia enemmän kuin yläpäässä.

Toisessa kokeessa koehenkilöitä pyydettiin asettumaan toisten saappaisiin. Yläluokkaiset henkilöt, jotka katsoivat maailmaa alaluokan näkövinkkelistä, olivat valmiit antamaan pois 3,1 prosenttia tuloistaan, kun omasta perspektiivistään katsottuna he olisivat halunneet antaa pois vain 2,1 prosenttia tuloistaan.

Alaluokkaisten vastaajien mielestä 5,6 prosenttia olisi ollut sopiva määrä, mutta kun asiaa pyydettiin katsomaan rikkaiden näkökulmasta, sopiva summa putosikin 3,3 prosenttiin.

Kolmannessa kokeessa toistettiin jälleen rahanjakamispeli siten, että antamalla pois rahaa sen määrä oli mahdollista kolminkertaistaa, vaikka tällöin tuli luottaa siihen, että vastapuoli halusi antaa myös rahaa takaisin. Tälläkin kertaa alaluokkaisten henkilöiden luottamus vastapuoleen ja halukkuus antaa rahaa oli suurempi kuin yläluokkaisten.

Neljännessä kokeessa vastaajille näytettiin kahta erilaista videonauhaa, joista toinen sisälsi tunteita herättävää kuvamateriaalia ja toinen oli tunteiltaan neutraali. Nauhan jälkeen tilaan tuli eksynyttä koehenkilöä esittänyt tutkimusavustaja. Tutkimuksen mukaan köyhät auttoivat eksynyttä nauhasta huolimatta, kun taas rikkaat tarttuivat toimeen vasta tunteellisen nauhan nähtyään.

Tutkimuksen tulokset julkaistaan Journal of Personality and Social Psychology -lehdessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?