Saako lomaltapaluu masentaa?

Jos aloitit neljän viikon kesäloman juhannuksena, paluu työpisteelle koitti tänään. Ärsyttääkö? Jännittääkö? Masentaako? Ärsytys ja jännitys kuuluvat asiaan, masennus ei, sanovat työpsykologit.

| Päivitetty

Harmitus ja jännityksen tunne lomalta palatessa voivat olla jopa hyvä merkki. Parhaimmillaan ne kielivät esimerkillisestä lomailusta: jos työkoneen salasanatkin välähtävät mieleen ensi-istumalta, ei lomalla ehkä osannut tarpeeksi olla ajattelematta työasioita.  

– Onnistuneella lomalla ihmisen rytmi muuttuu. Sen takia paluu voi tuntua takkuiselta ja ihminen ajatella, että mitenköhän se työ taas sujuu. On onnistuneen loman merkki, ettei muista kaikkea, työpsykologi Soile Veckman Terveystalosta sanoo.

Työuupumukseen ja masennukseen erikoistunut psykologi Sirkka Littow on myös sitä mieltä, että viikko pari lomaltapaluun jälkeen työhön sopeutuminen voi tuntua tahmealta.

– Toki, koska kesäloman on tarkoitus tarjota vaihtelua, Lappeenrannassa omaa yritystä pitävä Littow sanoo.

Työkuntoisen lisäksipitää olla lomakuntoinen

Jos parin viikon lämmittelyjakson jälkeen töissä yhä tuntuu kuin ajaisi käsijarru pohjassa, voi olla syytä huoleen.

Sirkka Littowin mukaan välitön väsymys lomaltapaluun jälkeen on merkki siitä, että ihminen ei ollut tarpeeksi hyvässä kunnossa lomailemaan.  

– Loma on tarkoitettu työkuntoisille ihmisille. Lomalle jäädään, kun ollaan hyvässä työvireessä ja jaksetaan nauttia asioista. Olen törmännyt siihen, että ihmiset sinnittelevät kevään odottaen kesälomaa. Kun se on ohi, se osoittautuu liian lyhyeksi, Littow sanoo.  

Hänen mukaansa lomien pätkiminen viikon tai parin jaksoiksi on erityisen ongelmallista – neljä viikkoa on vähimmäisaika lomalle.

Myöskään suoranainen masentuminen ensimmäisenä maanantaina ei ole normaalia.

Soile Veckmanin mukaan lomanjälkeinen masennus ei välttämättä johdu töistä. Se voi johtua siitä, että on ollut aikaa pyöritellä päässä muita ongelmia.

– Omat tai läheisten ongelmat tai vaikeudet saattavat nousta mieleen. Tulee tarve jollakin tavalla selvitellä asioita ja ehkä kypsyy sellainen ajatus, että omat keinot eivät riitä. Tuttu ilmiö on, että perheneuvoloille on tarvetta loman jälkeen.

Odota perjantaihinennen masennusdiagnoosia Entäs jos onkin iloinen loman loppumisesta? Onko iloisuuden tunne silkkaa itsepetosta tai kertooko se työhulluudesta?

– Korostaisin, että hyvänkin loman jälkeen on sallittua odottaa töihin menemistä. Voi olla tunne, että on kiva mennä takaisin töihin. Työkin voi olla terapiaa, Sirpa Veckman sanoo.

Psykologien mukaan saat siis hyvällä omallatunnolla olla jännittynyt, stressaantunut, harmistunut tai iloinen töiden alkamisesta.

Veckman ja Littow painottavat, että lieviä kielteisiä tunteita työn alkaessa ei pidä sekoittaa masennukseen, joka on pahimmillaan vakava sairaus.

Vaikka et ensimmäisenä maanantaina kiiruhtaisi työpaikalle innosta hypähdellen, älä vielä diagnosoi itseäsi masentuneeksi. Pian on taas perjantai.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?