Useimmissa länsimaissa eläkeille on asetettu katto - Oma raha - Ilta-Sanomat

Nämä jättieläkkeet onnistuvat vain Suomessa

Vain harvassa Euroopan maassa maksetaan sellaisia huippueläkkeitä kuin Suomessa. Useimpien teollisuusmaiden kansalaisten eläkkeille on asetettu katto. Suomessa ei ole. Siksi meillä joku voi nauttia jopa 40 000 euron kuukausieläkettä.

18.7.2010 8:01 | Päivitetty 16.7.2010 18:20

Taloussanomat kertoi alkuviikolla, että Suomessa maksetaan kymmenientuhansien eurojen kuukausieläkkeitä joukolle suurten yhtiöiden entisiä johtajia.

Useimmissa muissa teollisuusmaissa tällaiset, jopa 40 000 euron kuukausieläkkeet eivät ole mahdollisia. Eläketurvakeskuksen viime talvena julkaisemasta selvityksestä ilmenee, että 20 vertailumaasta 14 maan lakisääteisissä järjestelmissä on katto.

Eri maissa on erilaisia eläkejärjestelmiä. Vain Suomessa, Alankomaissa, Portugalissa, Tanskassa, Virossa ja Irlannissa eläkkeiden suuruutta ei ole rajoitettu.

Useimmissa maissa eläkkeitä rajoittava eläkekatto on toteutettu eläkepalkkakaton avulla. Siinä eläkkeen perusteena oleville ansioille on määritelty euromääräinen yläraja, jonka ylittävästä osasta ei kartu eläkettä.

Vertailumaista korkein eli 8 400 euron eläkepalkkakatto on Luxemburgissa. Myös Norjan katto on vähän yli 8 000 euroa kuukaudessa.

Italian, Yhdysvaltain ja Kreikan eläkepalkkakatot ovat yli 6 000 euroa ja Saksassa katto vaihtelee osavaltioittain 4 550 ja 5400 euron välillä.

Alle 4 000 euron katto on Belgiassa, Britanniassa, Itävallassa, Espanjassa, Ruotsissa ja Kanadassa.

Eläkekattopitää harvoin

Suomessa on keskusteltu eläkekaton tarpeellisuudesta aika ajoin työeläkejärjestelmän luomisesta lähtien. Eläketurvakeskuksen asiantuntijatyöryhmä selvitti mahdollisen katon vaikutuksia suomalaiseen työeläkejärjestelmään sosiaali- ja terveysministeriön pyynnöstä.

Selvityksessä todettiin kansainvälisten kokemusten osoittavan, että eläkekatto ei rajaa suurituloisten eläkkeitä eikä näytä tasoittavan tulonjakoa. Kattojärjestely lakisääteisessä eläkejärjestelmässäei estä hyvätuloisten korkeampia eläkkeitä, sillä ne vain kanavoituvat maksettaviksi muiden järjestelyiden kautta.

Suomessakin johtajien korkeat eläkkeet johtuvat paitsi korkeista palkoista, myös johtajasopimuksessa määritellyistä lisäeduista. Työeläkkeelle asetetulla katolla ei asiantuntijoiden mukaan voida vaikuttaa näihin lisäetuihin.

Huippueläkkeitä saa Suomessa vain harva. Esimerkiksi yli 7 500 euron kuukausieläkettä saa 720 suomalaista. Prosentti eläkeläisistä eli noin 13 000 henkilöä saa eläkettä noin 4 000 euroa kuukaudessa tai enemmän.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?