Nordean Heiskanen: Euriborit nousemassa vuoden loppua kohden - Oma raha - Ilta-Sanomat

Asuntovelallinen, aika alkaa varautua

Euroopan keskuspankin tämänpäiväinen korkopäätös ei tuonut mullistavia muutoksia suomalaisen asuntovelallisen näkymiin. Odotus kuitenkin on, että asuntolainojen yleiset viitekorot euriborit lähtevät vuoden loppua kohden hiipimään ylöspäin.

8.7.2010 17:23 | Päivitetty 8.7.2010 17:24

EKP piti tänään odotetusti ohjauskorkonsa ennallaan ennätyksellisen alhaalla yhdessä prosentissa, johon se jumahti vuosi sitten toukokuussa.

Pankkikonserni Nordean ekonomisti Reijo Heiskanen pitää keskuspankin päätöstä ”kaikin puolin yllätyksettömänä”.

– EKP näkee talouden elpyvän yhä epävarmasti. Koronnostoja nähdään kenties vasta ensi vuonna alkukesästä, hän ennakoi.

Markkinakorot ovat kuitenkin alkaneet jo pikku hiljaa nousta, ja asuntovelallisen parhaat hetket onkin jo nähty.

– Tilanteen normalisoituessa markkinoilla odotukset ovat sen suuntaisia, että loppuvuodesta korot lähtevät vähitellen nousemaan. Esimerkiksi kolmen kuukauden euriborin odotetaan saavuttavan prosentin ohjauskoron loppuvuodesta, Heiskanen sanoo.

Tänään kolmen kuukauden euribor oli 0,802 prosenttia.

EKP:n arvioita talousnäkymistä Heiskanen pitää niin ikään ennakoituina. Pankki odottaa euroalueen talouskasvun pysyvän maltillisena sekä alueittain ja toimialoittain epätasaisena. Inflaatio-odotusten se katsoo olevan linjassa tavoitteiden kanssa.

EKP:n pääjohtaja Jean-Claude Trichet ei tänään vastannut kysymykseen, siitä, onko EKP asettanut takarajan valtionlainojen osto-ohjelmalleen.

– EKP:ltä voi todennäköisesti odottaa uutta tietoa rahapoliittisista toimista vasta syyskuun kokouksessa, kun sen uudet talousennusteet saadaan, Heiskanen katsoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?