Tämä ei ole mitään 80-lukuun verrattuna

Suomen asuntomarkkinoilla ei ole merkkejä sen koommin velkakriisin kuin hintakuplankaan uhasta, arvioi Sampo Pankin pääekonomisti Lauri Uotila. Suhteessa tuloihin asunnot eivät hänen mukaansa ole läheskään niin kalliita kuin 1980-luvun lopussa, joka oli kaikin tavoin vaikeaa aikaa. Korkoshokkejakaan ei nyt ole luvassa.

15.6.2010 14:42 | Päivitetty 16.6.2010 13:51

Kotitalouksien velkakanta on kymmenessä vuodessa kasvanut 65 miljardista eurosta 105 miljardiin euroon ja asuntojen hinnat ovat käytännössä jatkuvasti nousseet.

– Kotitalouksien korkomenot kuitenkin ovat noin kolmessa prosentissa vuosituloista, kun ne 80-luvun lopussa olivat kymmenessä prosentissa. Väitän edelleen, että ollaan todella kaukana silloisista kotitalouksien velkakriisitasoista. Silloinhan laina-ajatkin olivat puolet nykyisestä, kun keskiverron asuntolainan takaisinmaksuaika oli yhdeksän vuotta ja nyt se on yhdeksäntoista vuotta, Lauri Uotila sanoi esitellessään Sampo Pankin suhdannekatsausta tänään.

Asuntojen hinnat ovat euromääräisesti jatkaneet nousuaan yhä uusiin ennätyksiin. Uotila ei silti näe hintakuplaakaan olevan syntymässä.

– Vaikka nimellishinnat ovatkin jatkaneet nousuaan, suhteessa tuloihin asunnot eivät ole läheskään niin kalliita kuin 80-luvun lopussa, joka oli monella tavalla todella vaikeaa aikaa.

Asunnonostoaikeita kysyttäessä suomalaisilla on Uotilan mukaan edelleen ”normaalit asunnonostoaikeet”.

– Siten ei näyttäisi olevan lähdössä liikkeelle mitään sellaisia pelkotiloja, joiden perusteella voisi odottaa suuria katastrofeja asuntomarkkinoille, hän sanoo.

Korkotaso alkaa vähitellen nousta ja Uotila ennustaa uusien asuntolainojen koron ensi talvena ylittävän kaksi prosenttia ja ensi vuoden lopussa olevan kolmen prosentin tienoilla.

– Korkoshokkiakaan ei olisi suomalaisten niskaan tällä ennustejaksolla kaatumassa, hän sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?