"Tämä tyhmyys kaduttaa eniten"

Pankin sijoitusneuvojat, väärään aikaan myydyt tai ostetut asunnot ja Nokian osakkeet – nämä harmittavat eniten Taloussanomien lukijoita, jotka vastasivat kyselyyn pahimmista tyhmyyksistä raha-asioissa. – Perustin liian ison lapsiperheen, se ei toimi Suomessa, vastasi puolestaan eräs lukija.

3.6.2010 14:52 | Päivitetty 3.6.2010 15:47

– Uskoin Nordean pankkineuvojaa ja säästin rahastoon. Säästetyn summan piti olla turvassa eli riski oli pieni. Kuinka kävikään – sijoitus meni kuitenkin miinukselle, kertoo eräs lukija.

Katumusta sijoituskehotuksiin uskominen on aiheuttanut myös OP:n ja Sampo Pankin neuvojia kuunnelleille.

Taloussanomien eilen keskiviikkona julkaisemassa kyselyssä selvitettiin raha-asioissa tehtyjä mokia. Vastausvaihtoehdot koskivat sijoituksia, asuntoja ja lainanantoa ja -ottoa.

Vastauksista ilmenee, että lukijat kokivat tehneensä suurimmat tyhmyytensä jossain muissa asioissa. 28 prosenttia vastaajista oli tätä mieltä. Seuraavaksi eniten erheitä lukijat myönsivät tehneensä lainatessaan rahaa epäluotettavalle henkilölle (16 prosenttia).

Sijoitusten yhteydessä lukijat menivät aina vikaan: 11 prosenttia pahoitteli liiallisen riskin ottamista ja 13 prosenttia valitti ottaneensa liian vähän riskiä ja tuoton jääneen siksi kehnoksi. Talouden lasku- ja noususuhdanteet eivät aina kehittyneet lukijoiden onneksi.

Lisäksi harmiteltiin velanottoa ja velkatakauksia. Usein mainittu moka olivat huonot asunto-ostot:

– Tuli ostettua kuplahintainen läävä purkukuntoisesta neukkukuutiosta, johon tulossa julkisivu- ja putkiremontit. Tätä lainaa sitten makselen eläkeikään asti, eikä elämä yksiössä taida olla ihan länsimaista tasoa. Halpa korko houkutti, pahoittelee toinen lukija.

Liian isoa asuntolainaa ei tyhmyyksissään tunnustanut monikaan ottaneensa. Vain kuusi prosenttia vastaajista harmitteli tätä.

Ihmissuhteita ja niihin sijoittamista pidettiin usein erehdyksinä. Avioehdoton avioliitto ja seuranneet velat, "edustusvaimon" ylläpito ja raha-asioiden hoito yhdessä harmittivat:

– Menin naimisiin ja annoin miehen hoitaa talouden rahaliikenteen osalta. Paha, paha moka. Erosta on aikaa jo useita vuosia mutta velkoja makselen edelleen, tunnustaa eräs lukija.

Äänestykseen osallistui 1 129 lukijaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?