Katso missä kannattaa asua

Kannattaako Helsingin hintoihin kyllästyneen muuttaa halvemman asunnon perässä kehyskuntiin? Taloussanomat selvitti, riittävätkö halvemmat asuntohinnat peittomaan pitkän työmatkan kulut. Katso seitsemän kaupungin vertailu; mikä tulee edullisimmaksi.

22.5.2010 6:02 | Päivitetty 21.5.2010 15:24

Joka vuosi yksi etelänmatka enemmän koko perheelle, jos muutat pois Helsingistä. Liian kauas ei kuitenkaan kannata muuttaa, jos vanhemmat jäävät töihin Helsinkiin.

Esimerkiksi Orimattilasta Helsinkiin omalla autolla pendelöivien matkakustannukset ovat vuodessa yli 11-kertaiset helsinkiläisten matkakuluihin verrattuna. Porvoosta Helsinkiin bussilla kulkevien työmatkakulut ovat viisinkertaiset.

Lapsiperheen olisi hyvä löytää asunto pääkaupunkiseudun lähiliikenteen parista, jos aikoo selvitä edullisimmilla elinkustannuksilla. Porvoo ja Orimattila ovat kalliita vaihtoehtoja, jos perheen vanhemmat käyvät töissä Helsingissä.

Tämä ilmenee Suomen Rahatiedon Taloussanomille tekemästä selvityksestä, jossa on vertailtu asumiskuluja, kunnallisveroja ja matkakustannuksia seitsemässä kunnassa. (Katso tarkempi vertailu jutun lopussa olevasta taulukosta.)

Vantaalla eläätoiseksi edullisimmin

Kirkkonummen jälkeen edullisin on Vantaa. Sen jälkeen tuleekin jo Lahti. Oikoradan Z-junalla suhaamiseen uppoaa kahdelta hengeltä yli 6 000 euroa vuodessa, mutta asunnot ovat Lahdessa niin paljon halvempia kuin pääkaupunkiseudulla.

Rahatiedon toimitusjohtajan Seppo Rekosen mukaan edellisen, kaksi vuotta sitten tehdyn tarkastelun jälkeen eniten ovat muuttuneet korot ja asuntojen hinnat sekä matkaliput.

– Matkakustannukset ovat nousseet, mutta asumiskustannukset ovat alentuneet, mikä selittyy laskeneesta korkotasosta. Asuntojen hinnat ovat nousseet ja samalla tietenkin myös perheiden varallisuusarvot ovat nousseet.

– Perheenjäsenten keskimääräinen veroprosentti on noussut, mikä johtuu korkeammasta kunnallisverosta, matkakulujen omavastuun noususta sekä alijäämähyvityksen kutistumisesta, Rekonen selvittää.

Klikkaa graafi suuremmaksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?