Jäätelökioskin myyjän ja postinjakajan tuntipalkkojen välillä voi olla useiden eurojen ero - Oma raha - Ilta-Sanomat

Riittääkö kesätyöpalkka edes nuudeleihin?

Jäätelökioskin myyjän ja postinjakajan tuntipalkkojen välillä voi olla useiden eurojen ero. Työkokemus määrää palkkatason, mikä ei ole päätä huimaava. Mutta opiskelija pärjää kesän harjoittelijapalkallakin – jos elää niukasti. Lue jutusta paljonko perinteisissä kesätyöpaikoissa tienataan.

18.5.2010 17:48 | Päivitetty 15.9.2011 10:30

TaSa asetti mikroskoopin alle viisi tavallista kesätyötä ja vertaili niiden palkkoja.

Tutkittavana olivat jäätelömyyjän, marjanpoimijan, puutarhatyöntekijän, huvipuiston kausityöläisen ja postinjakajan tienestit.

Noin 30 tunnin työviikkoja tekevä kesätyöläinen voi esimerkkipesteissä tienata keskimäärin vajaa tuhat euroa kuussa. Tunnollinen penninvenyttäjä jemmaa tästä vajaa puolet syksyn varalta sukanvarteen.

Leveimmin kesän jälkeen elää kesäpostinjakaja. Makaroni ja tonnikala tulevat tutuimmaksi huvipuistotyöntekijälle. Huvipuistoalan peruspalkka on alle 6 euroa tunnilta, eikä se lisienkään jälkeen nouse kummoisiin lukemiin.

Kesätyöntekijän palkka määräytyy lähes aina työkokemuksen perusteella, joten ensimmäisten työpaikkojen palkat eivät ole kaksiset. Työnantaja pääsee polkemaan palkkaa entistä alemmas harjoitteluajalta, joka voi olla jopa neljä kuukautta.

Päivän pituus omaan tahtiin

Postin lajittelussa ja jakelussa alin maksettava palkka on 8,75 euroa tunnilta.

Pääkaupunkiseudulla palkkaan kuuluu kolmen prosentin korotus, mutta kesätyöntekijälle maksettava palkka on 90 prosenttia tavallisesta. Helsinkiläisposteljooni tienaa siis noin 8,10 euroa tunnilta.

Annina Vainio, 22-vuotias opiskelija Tampereelta, on lajitellut ja jakanut postia kesän verran. Tuntipalkka oli kahdeksan euron tietämissä, ja työpäivän pituus määräytyi oman jakelutahdin mukaan.

– Sinä kesänä oli aika aurinkoista, joten minulla kävi tuuri. Piirissäni oli paljon hissittömiä kerrostaloja, joten sain myös hyvää hyötyliikuntaa.

Koululainen tienaa vähiten

Aloittelevan puutarhatyöntekijän tuntipalkka keikkuu 8 euron kieppeillä. Seurakuntien ja kaupunkien tarjoaman palkkatason välillä on pieniä eroja.

Maija Männistö, 19-vuotias opiskelija Vantaalta, on kesän töissä maalla seurakunnan puutarhatyöntekijänä. Työpäivä koostuu lähinnä hautausmaa-alueen pihatöistä.

– Se on monipuolista hommaa ja kesällä saa hyvän rusketuksen kaupan päälle, hän kertoo.Männistön tuntipalkka oli aluksi 8,17 euroa, nyt kolmantena vuonna palkka on noussut 8,50 euron tietämiin.

Marjanpoimijan aloituspalkka on noin 7 euroa tunnilta. Työnantaja pääsee kuitenkin typistämään palkkaa, jos työntekijä ilmoittaa olevansa koululainen: tällöin mansikanpoimijan työehtosopimuksen mukainen palkka jää vain 5,30 euroon tunnilta.

Marjanpoimijan palkka lasketaan usein kuitenkin urakkapalkkana, jolloin huono sato saa kesätyöläisen kukkaron pohjan näkyviin jo kauan ennen tulevaa syksyä.

Työehtosopimusten mukaiset alimmat palkat

Alla olevasta taulukosta selviää, kuinka paljon kesätöistä kuuluisi vähimmillään tienata, mikäli palkka maksetaan alakohtaisten työsopimusten mukaan.

Kaikki työnantajat eivät kuitenkaan työehtosopimuksia noudata.

Mitä suurempi yritys työnantajana toimii, sitä todennäköisemmin kesätyöntekijän palkka vastaa TES:in taulukkopalkkaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?