Ylityöt voivat tappaa

Yli kymmenen tuntia päivässä työskentelevillä on tuoreen tutkimuksen mukaan selvästi suurempi riski sairastua sydäntautiin kuin normaalipituista työpäivää tekevillä. Ylitöitä tekevien elämäntavat ovat usein huonommat kuin muilla.

12.5.2010 14:24 | Päivitetty 12.5.2010 14:41

Yli kymmentuntiset työpäivät voivat tuoreen suomalais-brittiläisen tutkimuksen mukaan altistaa sydäntaudille. Työterveyslaitoksen ja Lontoon yliopiston tekemässä tutkimuksessa selvitettiin runsaan 6 000 julkishallinnon työntekijän terveyttä Britanniassa.

Dosentti Marianna Virtasen mukaan tutkimus antaa viitteitä siitä, että pitkät työpäivät voivat vaikuttaa sydäntaudin kehittymiseen.

– Syytä siihen ei vielä tiedetä, mutta vaikutusmekanismit voivat liittyä stressiin ja elämäntapojen rapautumiseen, Virtanen sanoo Työterveyslaitoksen tiedotteessa.

Tutkimuksessa seurattiin työntekijöitä vuosina 1991–2004. Yli kymmentuntisia päiviä tehneillä oli 60 prosenttia suurempi riski sairastua sydäntautiin kuin 7–8 tuntia päivässä työskentelevillä, kun muut riskitekijät oli otettu huomioon.

Professori Mika Kivimäen mukaan pitkää päivää tekevät nukkuvat usein vähän, käyttävät paljon alkoholia, kärsivät psyykkisistä ongelmista ja ovat suorituskeskeisiä ja kilpailuhenkisiä.

Ylitöitä tekevät ovat useimmiten miehiä

Useimmiten ylitöitä tekivät miehet ja korkeammassa ammattiasemassa olevat. Pitkää työpäivää tekevien työ oli usein vaativaa, mutta heillä oli myös paljon vaikutusmahdollisuuksia. Sairauspoissaoloja heillä oli tutkimuksen alkaessa vähemmän kuin normaalipituista työpäivää tekevillä. 

Tutkimuksen kuluessa 369:llä todettiin sepelvaltimotauti eli sydäninfarkti, sydäntaudista johtuva kuolema tai angina pectoris.

– On yksinkertaisia tapoja pitää huolta sydämestä töissä. Voi esimerkiksi käydä reippaalla kävelyllä lounaan jälkeen, kävellä portaat hissillä kulkemisen sijaan tai vaihtaa keksin hedelmään, Cathy Ross British Heart Foundationista sanoi BBC:n mukaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?