Asuntokaupan korjausliike kääntäisi vuokrat nousuun

Asuntojen huima hinnannousu pääkaupunkiseudulla voi johtaa korjausliikkeeseen. Silloin vuokrat todennäköisesti nousevat ainakin hieman. Jos hurja vauhti jatkuu, vuokrat voivat pysyä ennallaan tai jopa laskea edelleen.

7.5.2010 14:31 | Päivitetty 7.5.2010 15:05

Pääkaupunkiseudun asuntojen hintojen ällistyttävä nousu alkuvuonna voi johtaa korjausliikkeeseen, joka puolestaan kääntää vuokrat jälleen nousuun. Tätä mieltä on vuokra-asuntoja välittävän Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola.

Vuokrat laskivat alkuvuonna koko maassa viime vuoden loppuun verrattuna. Pääkaupunkiseudulla vuokrat laskivat vuodentakaiseenkin verrattuna.

Metsolan mukaan huhti- ja toukokuussa on jo ollut nähtävissä, että asunnonostoa harkinneet ovat tulleet varovaisemmiksi ja päätyneet mieluummin vuokraamaan asunnon.

– Ihmiset alkoivat miettiä, kannattaako asuntoa ostaa, jolloin vuokra-asuntojen kysyntä nousi.

"Pienten asuntojen hinnat lyöneet yli"

Metsolan mielestä nykyiset matalat korot ovat vahvasti siirtyneet asuntojen hintoihin. Asuntoja, joissa on peruskorjaukset tekemättä, saadaan hänen mukaansa kaupaksi yhtä hyvällä hinnalla kuin peruskorjattuja. 

– Näyttää siltä, että hetkellisesti asuntokauppa on lyönyt yli.

Metsola uskoo, että pienten asuntojen hinnat ovat pääkaupunkiseudulla nyt liian korkeat. Hänen mukaansa esimerkiksi Kalliosta sai kaksi vuotta sitten peruskorjaamattoman pienen yksiön 70 000 eurolla, ja nyt samasta yksiöstä saa 130 000 euroa.

– Talouskriisin aikana hinta on siis kaksinkertaistunut."Pula pienistä asunnoista on krooninen"

Vuokranantajat ry:n puheenjohtaja Antti Arjanne on toista mieltä pienten asuntojen tulevasta hintakehityksestä Helsingissä. Kysynnän ja tarjonnan tasapainon korjaantumista ei ole näköpiirissä, joten pienten asuntojen hinta ei laske.

– Niin paha ja krooninen on pula pienistä asunnoista.

Arjanne ennustaakin tälle vuodelle hyvin maltillista vuokrien nousua pienissä asunnoissa Helsingissä ja joissakin muissa kaupungeissa, esimerkiksi Tampereella tai Lahdessa.

Metsolan mukaan vuokrien suunta riippuu siitä, miten tilanne asuntomarkkinoilla kehittyy.

– Jos tällainen meno jatkuu asuntokaupassa, vuokrat polkevat paikallaan tai laskevat. Konkarisijoittajat ovat vetäytyneet asuntokaupasta

Kreikan velkakriisin laineet voivat näkyä Suomessakin lisäten epävarmuuden tunnetta, Metsola arvioi. Jos suomalainen ei oikein pysty hahmottamaan, mitä jokin asia voi itselle merkitä, hän helposti siirtää esimerkiksi asunnon ostopäätöstä.

– Kun yleisesti puhutaan, että asunto on turvallinen sijoitus, pitkällä aikavälillä olen samaa mieltä. Mutta juuri nyt varoituskellojen pitäisi soida.

Asuntosijoittajat käyttivät tilaisuutta hyväkseen ja myivät pois asuntojaan, mikä on vähentänyt vuokra-asuntojen tarjontaa. Konkarit ovat Metsolan mukaan vetäytyneet markkinoilta.

– Aloittelevatkin ovat nyt säikähtäneet, kun myös pankit ovat tulleet varovaisemmiksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?