Tässä ovat laman voittajat

Osa suomalaisista selviää tästä lamasta kuivin jaloin, ja osa jopa hyötyy siitä. Irtisanomiset ja lomautukset eivät ole kurittaneet kaikkia aloja. Osa väestä on päässyt jopa nauttimaan palkankorotuksista laman aikana. Lama on myös kartuttanut joidenkin omaisuutta. Lue, ketkä ovat laman yllätysvoittajia.

22.3.2010 6:01 | Päivitetty 21.3.2010 21:32

Talouden taantuma koskettaa kaikkia suomalaisia jollain tavalla, sillä epävarmuuden lonkerot ulottuvat laajalle. Pelko työttömyydestä tai tulojen menetyksestä toteutuu kuitenkin vain joidenkin kohdalla.

Palkansaajien tutkimuslaitoksen ennustepäällikkö Eero Lehto löytää kuitenkin muutamia ammattiryhmiä, jotka porskuttavat taantumasta huolimatta ilman sen suurempaa ongelmaa. Heidän joukossaan ovat muun muassa lukuisat pankki- ja rahoitusalan työntekijät, jotka ovat onnistuneet säilyttämään työpaikkansa.

– Tämä on kieltämättä aika jännä tilanne, koska maailmalla pankki- ja vakuutusala oli koko kriisin lähde. Suomessa se on kuitenkin osoittautunut suojatummaksi, Lehto kommentoi.

Tieto on varsin ristiriitainen, sillä maailmalta kantautuneet kuvat työpaikkojaan jättävistä investointipankkiireista ovat piirtyneet ihmisten mieliin koko taantuman symbolina. Kansainvälisissä pankeissa ja varsinkin investointipankeissa työntekijät joutuivatkin taantuman uhreiksi aivan toisella tavalla kuin Suomessa.

Lehto muistuttaa, että Suomessa ammattiryhmän muita parempaan asemaan on myös syynsä. Toimiala on Suomessa onnistunut pitämään kannattavuutensa hyvällä tasolla.

Hyvän kannattavuuden taustalla on muun muassa pankkien oman lainauksen halpeneminen EKP:n rahapolitiikan seurauksena. Myös luottotappiot ovat jääneet kohtuullisen pieniksi.

Virkamies pärjäätaantumassakin

Työttömyystilanteen on arvioitu heikentyvän tänä vuonna entisestään. Valtiovarainministeriön ennusteen mukaan työttömyys kohoaisi 10,5 prosenttiin.

Esimerkiksi kuntien ja valtion virkamiehet voivat kuitenkin nukkua yönsä rauhassa, sillä heidän työtilanteensa on muita turvatumpi. Lehto muistuttaa, että taantuman aikana virkamiesten hyvä tilanne korostuu, mutta nousukautena tilanne on taas eri.

– Vanha totuus on, että virkamiehet hyötyvät tällaisina aikoina. Noususuhdanteen aikana he jäävät taas paitsi muun muassa yksityisen sektorin isoista tulospalkkioista.

Myös terveysalan ja vähittäiskaupan työntekijät ovat pärjänneet muita paremmin, koska taantuma ei ole vielä näkynyt toimialoilla niin vahvasti. Talouden taantuman juuret löytyvät vientiteollisuudesta, josta se on vasta nyt levinnyt palvelualalle.

Työ- ja elinkeinoministeriön neuvotteleva virkamies Pekka Tiainen nostaa taantuman selkeimmäksi hyötyjäksi perintäyhtiöt ja perinnän kanssa työskentelevät juristitoimistot. Kilpailu on alalla tosin kovaa, mutta asiakkaita sentään riittää.

Myös käytettyjen tavaroiden liikkeillä menee nyt aiempaa paremmin. Edellisen laman tapaan kuluttajista on tullut aiempaa hintatietoisempia, ja käytetty tavara tekee taas kauppansa.

– Liikkeiden toiminta on silmin nähden piristynyt, Tiainen kertoo.

Energiasektorilla ja kaivosalalla on Tiaisen mukaan sielläkin vältytty isoilta irtisanomisilta. Valtion elvytystoimet ovat auttaneet lisäksi remonttirakentajien tilannetta.

Huipputuloisten kärsimyksetsuhteellisia

Palkansaajien tutkimuslaitoksen Lehto arvioi, että kovimmat tulojen menetykset ovat osuneet huipputuloisiin, jotka saavat paljon pääomatuloja. Tilastokeskuksen mukaan pääomatulot vähenivät vuonna 2008 lähes neljänneksen edellisvuodesta. Lehto uskoo, että nämä tulot palautuvat kuitenkin entiselle tasolleen ennemmin tai myöhemmin.

Osakemarkkinoiden myllerrys onkin viimeisen vuoden aikana tarjonnut sijoittajille hyviä mahdollisuuksia tappioiden paikkaamiseen. Viime vuoden maaliskuun pohjamutiin verrattuna Helsingin pörssin painorajoitettu indeksi on lähes kaksinkertaistunut.

Hyötyjien joukkoon kuuluvat myös ne asuntovelalliset, jotka ovat onnistuneet säilyttämään työpaikkansa. Halpa korkotaso on hemmotellut velallisia jo useiden kuukausien ajan.

Esimerkiksi asuntolainan viitekorkona yleisesti käytetty 12 kuukauden euribor liikkuu tällä hetkellä 1,2 prosentissa, kun se vielä lokakuussa 2008 oli 5,5 prosenttia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?