Ostaisitko asunnon, jossa on tehty huumekauppaa tai jota on pidetty bordellina? Tai kodin, jossa vanhus on maannut kuolleena kuukausia tai jossa on murhattu joku? Vaikuttaisivatko tällaiset asiat ostopäätökseesi ja haluaisitko tietää niistä?
Laki vaatii, että kiinteistönvälittäjät noudattavat hyvää välitystapaa, mutta ei määrittele, mitä tämä tarkoittaa. Kiinteistönvälitysalan keskusliitto on laatinut hyvän välitystavan ohjeet, mutta joka seikkaan niissäkään ei ole pystytty ottamaan kantaa.
Keskusliiton laki- ja lausuntovaliokunnan puheenjohtaja, lakimies Tapio Nevala sanoo, että ostajalle pitää kertoa asioista, jotka ovat objektiivisesti ajatellen tälle merkityksellisiä.
Huumetausta eivaikuta asunnon arvoon
Kaupan voi tulla huoneistoja, joissa on tehty huumekauppaa tai joita on käytetty bordellina. Usein tällainen asunto on ollut vuokrattuna, eikä omistajalla ole ehkä ollut mitään tekemistä laittoman toiminnan kanssa.
Tieto asukkaiden vaihtumisesta ei välttämättä kulkeudu vanhoille asiakkaille ja voi olla, että asiakaskuntaa tulee kolkuttelemaan asunnon myymisen jälkeenkin.
Pitäisikö tällaisesta menneisyydestä kertoa ostajalle?
– Kysymys on siitä, voidaanko olettaa, että vanhat asiakkaat pyrkivät asuntoon? Itse en lähtisi tällaista oletusta tekemään, lakimies Tapio Nevala sanoo.
Realia Groupin toimitusjohtajan Risto Kyhälän mielestä se, mitä asunnossa on tehty, ei vaikuta asunnon arvoon eikä ominaisuuksiin eikä siitä tarvitse kertoa.
– Mielestäni mikään yksityiselämään liittyvä asia ei kuulu välitystehtäviin, eikä välittäjän kuulu arvioida tällaisten asioiden vaikutusta.
Nevalan mielestä huumekaupasta tai prostituutiosta pitäisi puhua, jos se on aiheuttanut niin paljon häiriötä, että taloyhtiö on joutunut puuttumaan siihen esimerkiksi hallintaanottovaroituksella.
Karkottaako murhastakertominen ostajat?
Realia Groupin Risto Kyhälän mielestä välittäjän velvollisuutena ei ole selvittää, onko asunnossa tehty rikos, tai onko siellä tapahtunut jotain muuta kamalaa. Usein tällainen tulee kuitenkin muuten ilmi.
Kiinteistönvälitysalan keskusliiton Nevalan mukaan se, että joku on kuollut asuntoon, on aika lailla rajatapaus kertomisen kannalta.
– Itse varmaan kertoisin.
Hän perustelee tätä sillä, että osa ihmisistä kammoksuu kuolemaan liittyviä asioita, ja välittäjän pitää valvoa myös ostajan etua.
– Voi olla, että hyvä ostajaehdokas kaikkoaa, mikä voi olla myyjän kannalta huono asia. Toisaalta – ei ole hyvä lopputulos, jos ostaja on herkkä ja ostaa asunnon, jossa ei voi asua.
Laki tai hyvä välitystapa ei kertomista vaadi, ja Nevala puntaroi myös vaihtoehtoa, jossa kuolemasta ei puhuttaisi.
– Jos ostaja vaatisi asian salaamisen vuoksi vahingonkorvausta myyjältä tai välitysliikkeeltä, mitä hänen kärsimänsä vahinko voisi olla? Asunnon arvoon tai käytettävyyteen ei vaikuta, vaikka huoneistossa olisi tehty murha.
Taloyhtiötä piinaavastahäiriköstä voi kertoa
Naapurit voivat vaikuttaa viihtyvyyteen. Risto Kyhälän mielestä välittäjä ei voi eikä hänen kuulu arvioida toisten elämän vaikutuksia, koska ihmisten käsitys siitä, mikä häiritsee ja mikä ei, vaihtelee hyvin paljon.
Asukkaalle voi olla piinallista, jos seinän takana asuu öisin öykkäröivä juoppuhullu. Tapio Nevalan mukaan häiriöstä on syytä kertoa, jos myyjäkin on valittanut siitä taloyhtiölle, ja yhtiö aikoo tehdä asialle jotain. Kyhälän mukaan suurimmat häiriötekijät ovat yleensä talon ulkopuolella. Hän sanoo, että ostajalle on kerrottava, jos ympäristössä melua tai muuta haittaa. Esimerkiksi naapuritontille aloitettavasta rakennusprojektista pitää ilmoittaa.
Asunnon myyntisyyei kuulu ostajalle
On myös asioita, joista välittäjän pitää vaieta. Hän ei saa laverrella myyjän yksityisasioita ilman tämän lupaa. Esimerkiksi myyjän ammatti, avioero tai asunnon myymisen syy eivät kuulu ostajalle.
– Miksi tämä asunto myydään, on yleinen kysymys näytöillä. Olen neuvonut kertomaan katsojille, että asukkaat muuttavat muualle, Tapio Nevala sanoo.