Ekonomi tienaa taantumassa 5 228 euroa kuukaudessa - Oma raha - Ilta-Sanomat

Ekonomi tienaa taantumassa 5 228 euroa kuukaudessa

Ekonomien palkat nousivat hieman viime vuonna. Keskimäärin ekonomi tienaa runsaat 5 000 euroa kuussa. Parhaat palkat ovat ulkomaisten yritysten palveluksessa olevilla. Ekonomien mielestä työuria pidentää tehokkaimmin mahdollisuus vaikuttaa omaan työhönsä.

21.1.2010 13:53 | Päivitetty 21.1.2010 17:48

Ekonomien keskipalkka ilman tulospalkkioita kasvoi vuodessa 2,5 prosenttia 5 228 euroon kuukaudessa. Ekonomiliiton (SEFEn) tuoreen selvityksen mukaan kaikkien jäsenten mediaanipalkka eli keskimmäinen palkka oli 4 500 euroa.

SEFEn tutkimuspäällikön Juha Oksasen mukaan laajat lomautukset ja irtisanomiset vaikuttivat palkkatasoon. Palkan ostovoima parani, koska hintataso laski.

66 prosenttia ekonomeista sai viime vuonna enemmän palkkaa kuin edellisvuonna. Viisi prosenttia ilmoitti palkkansa laskeneen.

Ulkomaisten yritysten palveluksessa työskentelevät ekonomit saivat suurinta palkkaa. Heidän mediaanipalkkaansa oli 5 047 euroa. Kotimaisen työnantajan palveluksessa palkka oli 4 620 euroa, kunnissa 4000 euroa ja valtion leivissä 3 800 euroa.

Valtion palkat nousivat eniten: 7,8 prosenttia.

Ekonomit tekivät aiempaa vähemmän ylitöitä, mutta tekivät silti viikossa 41,2 tuntia töitä. Ylimmät johtajat paiskivat töitä yli 45 tuntia viikossa. Pisintä työviikkoa tekivät kaupan ja finanssialan ekonomit. 

Taantuma on lisännytpahoinvointia työpaikoilla

Ekonomien mielestä taantuma on heikentänyt työhyvinvointia, työilmapiiriä ja jaksamista. Myös työpaikkaan sitoutuminen ja urakehitysmahdollisuudet ovat vähentyneet. Sairauspoissaolot ovat lisääntyneet.

Työuran pituuteen vaikuttaa ekonomien mukaan vähiten eläkeiän nostaminen lailla. He eivät usko myöskään kuntoutusjärjestelmien tai henkisen työsuojelun kehittämisen juuri vaikuttavan.

Parhaiten työuria pidentää heidän mielestään mahdollisuus vaikuttaa omaan työhön, työaikoihin ja työn vaativuuteen. Palkan pitää myös vastata työn vaativuutta ja työmäärää.

– Hyvällä johtamisella voidaan vaikuttaa myös siihen, miten ihmiset kokevat voivansa vaikuttaa omaan työhönsä ja työaikoihin. Tärkeää on, että ihminen kokee työn sisällön merkityksellisenä, Oksanen sanoo tiedotteessa.

SEFEn kyselyyn vastasi lokakuussa lähes 5 500 ekonomia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?