Yötyö altistaa metaboliselle oireyhtymälle

Yövuorolaisen kannattaa pitää silmällä terveyttään. Pitkään jatkuva yötyö voi altistaa metaboliselle oireyhtymälle, jonka tunnuspiirre on vyötärölihavuus ja esimerkiksi huonot kolesteroliarvot sekä korkea verenpaine.

Suomessa esimerkiksi vartijoilla on pitkät vuorot ja epäsäännölliset työajat.

2.1.2010 11:56 | Päivitetty 2.1.2010 11:14

Tuoreen italialaistutkimuksen mukaan unirytmin häiriintyminen mahdollisesti selittää yövuorolaisten alttiuden metaboliselle oireyhtymälle. Yötyön ja oireyhtymän yhteys on todettu ennenkin, mutta italialaistutkimus osoitti, että yötyö on oireyhtymän syy.

Yötyön lisäksi vähäinen liikunta altistaa metaboliselle oireyhtymälle. Diagnoosiin tarvitaan selkeä vyötärölihavuus, johon yhdistyy ainakin kaksi muuta vaivaa. Näitä ovat veren triglyseridirasvojen suuri pitoisuus, pieni HDL-kolesterolin pitoisuus, korkea verenpaine tai kohonnut veren paastosokeriarvo.

Metabolinen oireyhtymä altistaa muun muassa sydän- ja verisuonitaudeille sekä diabetekselle.

Nelivuotisessa tutkimuksessa seurattiin 400 yötyötä tekevää sairaanhoitajaa, joita verrattiin 300 päivävuorolaiseen. Sadasta yötyötä tekevästä yhdeksälle kehittyi oireyhtymä, kun sadasta päivävuorolaisesta sairastui vain kaksi.

 Tutkimuksen tekijät suosittelevat sairastuneille siirtymistä mahdollisuuksien mukaan päivätöihin. Yötyöläisten terveydentilaan tulisi myös kiinnittää nykyistä enemmän huomiota.

Suomessa tutkimuksesta kertoi uutispalvelu Duodecim.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?