Kertakäyttökulttuuri näkyy kierrätyskeskuksissa

Joulun aika näkyy myös kierrätyskeskuksissa kasvavana tavaramääränä. Esimerkiksi tuoduista leluista osa on kokonaan käyttämättömiä. Kulutuskulttuuri kuitenkin jakaa ihmisiä, sillä erityisesti käytetty elektroniikka menee kuin kuumille kiville.

Käytetty televisio Helsingin Kyläsaaren kierrätyskeskuksessa.

2.1.2010 13:17 | Päivitetty 4.1.2010 8:50

Kierrätyskeskuksiin tuotu tavara ei ole automaattisesti vanhaa, YLE Uutiset kirjoittaa. Joukossa on avaamattomia lelupaketteja ja paljon televisioita, joiden kuvanlaatu on vielä mainio.

– Vanhoissakin televisioissa on ihan hyvät kuvat, mutta nyt ajatellaan sisustuksellista näkökulmaa ja taulu-tv pitäisi olla kaikilla. Sama on tietokoneissa. Hyviä lelujakin laitetaan pois, kun tulee uutta tilalle niin paljon, etteivät vanhat enää mahdu, Kyläsaaren kierrätyskeskuksen myymäläpäällikkö Marje Arvinen kertoo YLE Uutisille.

Kertakäyttökulttuuri ei kuitenkaan istu kaikkien suomalaisten elämään, sillä käytetty elektroniikka käy kaupaksi  erittäin hyvin. Kierrätyskeskuksista myydään kaikki, mikä saadaan korjattua ja testattua.

Arvisen mielestä taantuma vaikuttaa positiivisesti tavaroiden uusimiseen. Vanhaa ei heitetä enää surutta pois, vaan ostamiseen tulee enemmän harkintaa.

Nousukauden aikana tuloerot ovat kasvaneet, mikä on voinut myös lisätä edullisemman kierrätystavaran kysyntää. Toisaalta taantuman aikana erot tasaantuvat pääomatulojen pudotessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?