Siivoojat ovat arvokkaampia kuin pankkiirit

Lastenhoitajat ja siivoojat ovat tutkimuksen mukaan arvokkaampia kuin pankkiirit ja mainostoimistopomot, jotka aiheuttavat yhteiskunnalle tuhoa moninkertaisesti palkkansa verran.

14.12.2009 19:46 | Päivitetty 14.12.2009 23:32

Siivoojat ovat yhteiskunnalle selvästi arvokkaampia kuin pankkiirit, BBC kertoo verkkosivuillaan. Ajatushautomo New Economics Foundationin tutkimus pyrki selvittämään, miten paljon arvoa eri ammattilaisille maksettu punta tuottaa yhteiskunnalle.

Huippupankkiirit ovat tunnetusti onnistuneet viime aikoina tuhoamaan maailmantaloutta. Yhtä ansaitsemaansa puntaa kohti he ovat tuhonneet seitsemän puntaa.

Mainostoimistopomot ovat puolestaan tuhonneet 11 puntaa heille maksettua puntaa kohden. Tutkimuksen mukaan toimiala rohkaisee ylikulutukseen ja velkaantumiseen. Lisäksi se luo tyytymättömyyden ja riittämättömyyden tunteita sekä stressiä.

Verosuunnittelun asiantuntijat pitävät huolta siitä, että mahdollisimman paljon veroja jää yhteiskunnalta saamatta. Heidän lasketaan tuhoavan 47 puntaa jokaista ansaitsemaansa puntaa kohden.

Sairaalan siivoojat puolestaan tuottavat yhteiskunnalle10 puntaa jokaista heille maksettua puntaa kohden. Lastenhoitajat tuottavat lähes yhtä paljon: 9,50 puntaa yhtä palkkapuntaa kohden. Lastenhoidosta huolehtivat antavat äideille ja isille mahdollisuuden työssäkäyntiin ja ansaitsemiseen.

New Economics Foundationin tiedottajan Eilis Lawlorin mukaan palkan suuruus ei useinkaan kuvaa yhteiskunnalle tuotettua hyötyä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?