Visa Electron kärsii pankkilakosta eniten - Oma raha - Ilta-Sanomat

Visa Electron kärsii pankkilakosta eniten

Kun pankkilakko alkaa, jokaisesta kauppareissusta tulee jännityksen paikka Visa Electron -korttien varassa olijoille. Jos kortin katevarmennus alkaa lakon aikana takkuilla, ostosten maksaminen jää haaveeksi.

10.12.2009 15:14 | Päivitetty 11.12.2009 13:49

Pankit ovat tarjonneet innokkaasti Visa Electron -kortteja käteisen korvikkeeksi jopa koululapsille, 10-vuotiaista alkaen.

Sirukortilla kun saa nostettua automaattirahaa tililtä ja maksettua ostoksiaan, mikäli kaupassa on Electronilla toimiva maksupääte.

Maanantaina alkava pankkilakko kuitenkin kyykyttää ikävästi kaikkia vain sähköisen lompakon varassa olijoita.

Finanssialan Keskusliitto on varoittanut, että pankkien tietojärjestelmissä voi olla käyttökatkoja tai häiriöitä kolmipäiväisen lakon takia.

Liiton mukaan tämä iskee pahiten juuri Visa Electroniin ja voi hankaloittaa sillä maksamista.

– Visa Electron vaatii aina katevarmennusyhteyden pankkiin. Jos pankkien järjestelmissä on häiriöitä tai yhteyttä ei tule, kortilla ei voi mitenkään maksaa, selittää Luottokunnan liiketoimintajohtaja Mikko Pilkama.

Muilla luotto- ja maksukorteilla voi tarvittaessa maksaa myös ilman varmennusta. Kauppias päättää itse, millaisen riskin maksusummista ottaa.

Harmikortti joilman lakkoakin

Normaaliaikoinakin monet kauppiaat ja kioskinpitäjät ovat perinjuurin tuskastuneet  Visa Electron -korttien alituisiin yhteysongelmiin.

Moni myymälä ilmoittaakin suoraan, ettei asiakkaan kannata  edes tarjota heille Electronia.

Yksi ärsytyksen syy on kortin täysi riippuvaisuus elektroniikan toiminnasta.

Aiemmin kauppias pystyi lähettämään saamistaan Electron-maksutapahtumista paperikopiot Luottokunnalle postitse, mikäli piuhat eivät pelanneet. Nyt lokakuusta lähtien vain sähköisesti toimitetut listat kelpaavat tuloutukseen.

Pankkien asiakaspalveluista on jo neuvottu suoraan Visa Electronin käyttäjiä varaamaan ostoksiin lakon ajaksi riittävästi käteistä – ja sitäkin hyvissä ajoin etukäteen. 

Käteisnostojen pitäisi toimia Electronillakin normaaliin tapaan. Pankit ovat vakuuttaneet pyrkivänsä pitämään nostoautomaatit kunnossa lakon yli.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?