Katso mikä on halvin asumismuoto

Elvytyspaketit ovat pistäneet vauhtia pitkään jäissä olleeseen asumisoikeusasuntojen rakentamiseen. Niitä pystytetään nyt enemmän kuin vuosikausiin. Onko asumisoikeusasunnossa asuminen oikeasti omistus- tai vuokra-asumista edullisempaa? Lue vertailu missä asut halvimmalla.

9.12.2009 6:01 | Päivitetty 9.12.2009 12:39

Asumisoikeusyhtiöt ovat intoutuneet rakentamaan uusia koteja. Asokotien toimitusjohtaja Marko Pyykkönen kertoo, että tänä vuonna aletaan rakentaa yhteensä 2 500 asumisoikeusasuntoa. Esimerkiksi vuonna 2007 määrä oli vain 250 ja joinakin vuosina se on jäänyt selvästi tämänkin alle.

Rakennusmäärät ovat suuria suhteessa asuntokantaan. Suomessa on nykyisin noin 33 000 asumisoikeusasuntoa.

Toimitusjohtaja Seppo Saari Avain Asumisoikeudesta sanoo, että rakennuskustannusten alentumisen ja työvoiman aiempaa paremman saatavuuden vuoksi nyt kannattaa rakentaa. Lisäksi valtio maksaa elvytystoimena rakentajalle sijainnista riippuen 10 000–15 000 euroa jokaisesta uudesta asunnosta.

Saaren mukaan heikko taloustilanne tukee asumisoikeuskotien kysyntää, koska monet se saa monet karttamaan isoja lainoja.

– Toisaalta matalat korot saattavat kannustaa ihmisiä ostamaan oman asunnon, lisää TA-Yhtymän toimitusjohtaja Jukka Helminen.

Aso-asumisen vuosikulut pienimmät

Asumisoikeusasuminen on omistus- ja vuokra-asumisen välimuoto. Siinä asukas maksaa 15 prosenttia asunnon hinnasta ja saa pysyvän oikeuden asua kodissaan.

Lisäksi hän maksaa kuukausittain vastiketta, joka on selvästi suurempi kuin omistustalon vastike. Joissakin taloissa hän joutuu maksamaan omarahoitusosuuden lisäksi takuusumman, joka on 1–3 kuukauden käyttövastikkeen suuruinen.

Suomen Rahatieto on vertaillut Taloussanomille eri asumismuotojen kustannuksia Helsingin Vuosaaressa sijaitsevissa noin 75 neliön suuruisissa kolmioissa. Ainoa asuntojen selvä ero on, että valituissa vuokra- ja asumisoikeusasunnoissa on sauna. Omistusasuja voi käyttää taloyhtiön saunaa.

Asumiskustannuksissa on otettu huomioon vuokra, vastikkeet ja lainanhoitokulut. Jos katsotaan pelkästään kuukausimenoja, asuminen asumisoikeusasunnossa on selvästi halvinta.

Siinä vuosikustannukset jäävät 2 500 euroa pienemmiksi kuin vuokra-asunnossa. Ero omistusasuntoon on 2 400 euroa, jos asuntolainan korko on 2,5 prosenttia. Jos korko on 5 prosenttia, ero on liki 2 000 euroa enemmän.

Omistusasumisen hintariippuu lainakustannuksista

Yleensä asumisoikeusyhtiöt ovat yleishyödyllisiä ja taloja rakennetaan korkotukilainoilla. Rakentaminen on säädeltyä ja talot ovat halvempia kuin kovan rahan talot, mikä näkyy asumiskustannuksissa.

Vertailussa on ajateltu, että omistusasukkaalla on omaa pääomaa niin ikään 15 prosenttia asunnon hinnasta ja loppu on lainaa. Talojen hintaeron takia omistusasukkaan oman pääoman summa on kuitenkin pitkälti yli kaksi kertaa aso-asukkaan omarahoitusosuuden suuruinen.

Omistusasukkaan laina-aika on esimerkissä 20 vuotta. Asuntolainan korkojen alijäämähyvitys on otettu huomioon vuosikustannuksissa, mutta ei kuukausimenoissa. Verovähennyksen ansiosta omistusasuminen on halvempaa kuin vuokralla asuminen, jos korot ovat 2,5 prosenttia. Jos ne nousevatkin viiteen prosenttiin, omistusasumisen kulut ovat selvästi suurimmat.

Jos asumisoikeusasukkaalla ei ole omaa pääomaa, hän voi toki rahoittaa oman osuutensa lainalla. Vaikka hän tekisi näin, hänen asumismenonsa jäisivät silti vertailun pienimmiksi, koska lainapääoma on niin paljon pienempi kuin omistusasukkaan velka.

Omistusasukasmaksaa omaansa

Asumisen hintaa kannattaa miettiä pitkällä tähtäimellä. Vaikka oman maksaminen tarkoittaisi isoja kuukausieriä, asuntonsa omistavan pääoma karttuu hiljalleen. Kun hän on saanut velkansa maksettua, hänen asumiskustannuksensa ovat vain taloyhtiön hoitovastikkeen suuruiset eli selvästi pienemmät kuin vuokralaisen tai asumisoikeusasukkaan menot.

Myydessään asuntonsa omistusasukas hyötyy mahdollisesta asunnon hinnan noususta. Asumisoikeusasukas saa muuttaessaan maksamansa omarahoitusosuuden takaisin indeksikorotuksella kasvaneena.

Jokaisessa vertailun asumismuodossa kuukausimenot saattavat muuttua. Niin vuokrat kuin vastikkeetkin yleensä nousevat, harvoin laskevat. Omistusasuja voi törmätä suuriin lisämenoihin, jos taloyhtiötä aletaan peruskorjata. Asumisoikeustalossa remonttikuluja varten kerätään usein pääomavastiketta ennakkoon. Vuokralaisella taas isot korjaukset nostavat vuokraa ennemmin tai myöhemmin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?