Asunnonostaja, varo outoja selityksiä - Oma raha - Ilta-Sanomat

Asunnonostaja, varo outoja selityksiä

Julkaistu: 3.12.2009 6:03, Päivitetty 2.12.2009 18:51

Jos ostat keskeneräisen asunnon, ota selvää, mikä perusurakoitsijan taloudellinen tilanne on. Seuraa rakentamisen edistymistä ja omien maksujesi suhdetta. Ole valpas äläkä tyydy epämääräisiin selityksiin.

Suomessa on tavallista, että etenkin uudet kerrostaloasunnot myydään jo hyvin varhaisessa vaiheessa. Toisinaan tontilla on vasta monttu, kun kauppakirjat allekirjoitetaan.

Keskeneräisen asunnon ostajan on hyvä tiedostaa hankkeeseen liittyvät riskit. Jos grynderi on täysin tuntematon, kannattaa yrittää ottaa selvää tämän taustoista ja vaikka kysellä netistä kommentteja hänen aiemmin rakentamiensa talojen asukkailta.

– Kaupasta neuvotellessaan ostaja voi kysyä myyjältä rakennusyhtiön taloudellisesta tilanteesta. Hän voi sanoa, että neuvottelut keskeytyvät,  jollei hän saa tarpeeksi tietoa perusurakoitsijasta, neuvoo rakennusliike Henry Katajan konkurssipesän hoitaja Mikko Tiilikka.

Vaikka tavallinen ihminen saisikin asianomaiset paperit käsiinsä, niiden tulkinta voi olla hankalaa.

– Yksittäiselle asunnonostajalle on mahdotonta luotettavasti arvioida yhtiön taloutta, huomauttaa apulaisjohtaja Outi Haunio-Rudanko Kuluttajavirastosta.

Pankinjohtaja Matti Vainionpää Sampo Pankista kehottaa keskeneräisen asunnon ostaneita kiinnittämään huomiota maksuaikatauluun ja tarkkailemaan, valmistuuko talo samassa tahdissa, kuin maksuja peritään.

Tarkista ja tarkkaile 

Ennen kun ostat osakkeen rakenteilla olevasta talosta, selvitä:

♦ Urakoitsijan taloudellinen tilanne ja onko sen vakuudet kunnossa.

♦ Käy läpi rakennussuunnitelma ja sen laskelmat.

♦ Selvitä, missä vaiheessa sinun pitää maksaa ja miten paljon. Tarkkaile myös rakentamisen aikana, eteneekö talo samaa tahtia maksujen kanssa.

♦ Kun vähintään neljänneksestä yhtiön asunnoista on tehty kaupat, ostajille on lain mukaan tarjottava mahdollisuus valita oma tilintarkastaja ja rakentajasta riippumaton rakennustyön tarkkailija. Jos yhteydenottoa ei kuulu, kysele asiasta.

♦ Vaikka ammattivalvojat maksavat, heidän kulunsa voivat olla pienet suhteessa kuluihin, jotka voivat tulla, jos hanke ajautuu vaikeuksiin.

♦ Millaisia lainoja asunto-osakeyhtiölle on otettu ja miten paljon asuntoja on myyty? Mitä vähemmän asuntoja on myyty, sitä pienempi joukko vastaa lainoista luotonantajille.

♦ Jos epäilet jotain, ota yhteyttä osakkeen myyjään. Älä tyydy epäselviin vastauksiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?