Vedätä välittäjää – säästä kymppitonni

Asuntoaan myyvän kannattaa kilpailuttaa välittäjät, sillä se voi tuoda jopa kymmenen tuhannen euron säästöt. Välittäjien palkkiot joustavat, kunhan osaa tinkiä. Erot ovat suuret paitsi hinnoissa, niin myös siinä millaista palvelua on tarjolla. Katso hintavertailu kymmenen välittäjän palkkioista.

21.11.2009 6:02 | Päivitetty 20.11.2009 23:08

Asunnon välittäjien palkkioiden kirjo on laaja. Kiinteistönvälittäjän valitsijan kannattaa kuitenkin pelkän hinnan lisäksi kiinnittää huomiota siihen, hintaan kuuluu.

Esimerkiksi Helsingissä 280 000 euroa maksavan töölöläiskaksion myyjä voi maksaa saamastaan palveluista kaikkine kuluineen 2 440 eurosta 13 400 euroon. Halvin hinta on Vuokraturvan hinta, joka sisältää kaikki kulut.

Vuokraturva välittää vain yksiöitä ja kaksioita. Vuokraturvan hallituksen puheenjohtajan Timo Metsolan mukaan yhtiö palvelee välitystoiminnallaan etenkin sijoittajia, joiden sijoitusasuntokauppaa suuret kulut usein jarruttavat. Metsolan mukaan pienet asunnot menevät aika helposti kaupaksi, ja kiinteä välityspalkkio riittää kattamaan heidän kulunsa. Vuokraturva markkinoi asuntoja vain netissä – lehti-ilmoituksia se ei käytä.

Toiseksi halvimman Arobin tarjouksessa asuntoa esitellään vain netissä ja asiakas esittelee sitä itse.

Kallein vertailun välityshinnoista on Kiinteistömaailman arvopaketti, jossa asuntoa markkinoidaan tavallista näyttävämmin. Kiinteistömaailma on eritellyt hintansa sen mukaan, miten asuntoa myydään. Sen vaihtoehdoista halvin on nettimyynti. Nettimyynnin valinnut maksaa esimerkkikaksion välityksestä  liki 3 700 euroa vähemmän kuin arvohintaan päätynyt.  

Kilpailutaja tingi

Välittäjien mukaan on tavallista, että asiakkaat pyytävät tarjousta muutamalta välittäjältä. Tämä ja tinkiminen kannattaa, sillä kaikki välittäjät sanovat, että hinnat ovat asiakaskohtaisia ja ne elävät.

– Neuvottelemme hinnat tapauskohtaisesti, sanoo aluejohtaja Raimo Mäkinen OP-Kiinteistökeskuksesta.

Open Market Kiinteistövälityksen johtaja Panu Oksanen kertoo, että jo kolmasosassa heidän tekemistään sopimuksista päädytään kiinteään hintaan. Esimerkiksi 280 000 maksavan Töölössä sijaitsevan kaksion välityshinta voidaan hänen mukaansa sopia vaikka 10 000 euroksi.

– Kilpailu pitää huolen siitä, että välittäjä ei voi laskuttaa ylipalkkioita, Oksanen huomauttaa.

Pieni välittäjä tulee usein halvemmaksi kuin suuri, mutta suuret ketjut painottavat, että heiltä voi ostaa koko maanlaajuisen palvelun.

Kun valitset välittäjää

• Mieti, miten kattavaa palvelua halua.

• Tarvitsetko valtakunnallisen suuren ketjun palveluita vai riittääkö sinulle paikallinen välittäjä.

• Miten kiire asunnon myynnillä on.

• Pyydä suosituksia asuntoa vaihtaneilta tuttavilta.

• Jollet saa suosituksia etkä tunne sopivaa välittäjää, pyydä ehdokkaaltasi muutaman tämän entisen asiakkaan numero. Soita näille ja kysy, miten välittäjä hoiti heidän asuntokauppansa.

• Älä hurahda välittäjään, joka lipevästi vakuuttaa myyvänsä asunnon kovempaan hintaan kuin muut.

• Pyydä tarjouksia usealta välittäjältä.

• Tingi. Hinta on neuvottelukysymys.

Ota huomioon:

• Onko välityspalkkio velattomasta hinnasta vai myyntihinnasta.

• Kuuluuko arvonlisävero palkkioon.

• Tuleeko sinulle lisäksi muita kuluja

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?