Isä, saako sähköposti lastasi enemmän aikaa?

Oravanpyörässä juoksevat isät saattavat nukuttaa lapsen plasmanäytön kalvakassa hohteessa ja vaihtaa vaipat ollen samalla yhteydessä Chennaihin. Kasvatustieteen professori Juha T. Hakala kaipaa terveempää työelämää, koska muuten nykyisestä menosta ei hyvää seuraa.

6.11.2009 16:07 | Päivitetty 6.11.2009 16:07

Lapset kaikkialla teollisuusmaissa tulevat yhä useammin tyhjiin koteihin, joissa kukaan ei kuuntele heidän tarinoitaan, ongelmiaan, onnistumisiaan ja pelkojaan. Usein varsinkin isät ehtivät kotiin vain silittääkseen nukkuvien lasten päitä.

– Ja mikä pahempaa, niitäkin isiä on, jotka nukuttavat lapsiaan tasapainoillen lasten sängyn reunalla läppäri polvilla, ja läppärin plasmanäytön kalvakassa hohteessa nukutetaan lapsia, kasvatustieteen professori Juha T. Hakala lataa.

Juuri julkaistun Isän kasvatusoppi -kirjan kirjoittanut Hakala on syvästi huolissaan siitä, mihin nykyinen työelämä ajaa perheitä. Hänen mukaansa työ on tunkeutunut liian voimakkaasti koteihin, minkä vuoksi lapset oireilevat uniongelmilla, oppimisvaikeuksilla ja käyttäytymis- ja keskittymishäiriöillä.

– Olemme tätä nykyä itse niin uupuneita, että tuskin jaksamme muuta kuin nojata polviin ja huohottaa.

Sähköposti saa tuplastienemmän aikaa kuin lapsi

Hakala syyttää tilanteesta pääosin työelämän aina vain koventuvia vaatimuksia.

– Työelämässä on yhä vähemmän ihmisiä ja yhä enemmän tekemistä. Toisin sanoen tekeminen kasautuu yhä harvempien pöydille ja kun työaika ei meinaa riittää, otetaan lisää työaikaa vapaa-ajasta.

Hakala viittaa tutkimukseen, jonka mukaan brittivanhemmat käyttävät kaksi kertaa enemmän aikaa sähköpostinsa lukemiseen kuin lastensa kanssa oleiluun. Hän on vakuuttunut siitä, että suomalaisvanhemmille on käynyt samalla tavalla.

Hakala ennustaa, että tässä käy vielä huonosti, jos todellista arvokeskustelua ei saada aikaiseksi.

– Kuka aikoinaan julisti kansantalouksien tehokkuuskilpailun, jossa Suomikin niin mainiosti pärjää? Milloin ne palkinnot jaetaan? Voisimmeko me tulla toimeen vähemmällä, ihan oikeasti? Mikä onoikeasti pakko?

Globaalissa taloudessa saatetaan työskennellä yrityksessä, jonka pääkonttori on vaikkapa Teksasissa. Kun työpäivän pitäisi päättyä Suomessa, se vasta alkaa Atlantin takana. Hakala myöntää, että monet isät ovat pakon edessä. Moni ei uskalla tehdä vähemmän, koska pelkää työpaikkansa puolesta.

– Mutta voi oikeasti kysyä, mikä on pakko. Voimme ajatella, että potkuthan tässä tulee, mutta ehkä ei tulekaan.

Hakalan mielestä on säälittävää, että 70–80 vuotta kestävästä elämästä 40 käytetään tukka putkella juoksemiseen.

Isät saattavat tosin vältellä kotona oloa muistakin syistä kuin työpaineiden takia. Hakala kertoo tavanneensa rautakauppayrittäjän, joka oli pitänyt kesällä vain kolme päivää vapaata. Enemmänkin olisi voinut hyvin pitää.

– Mutta ei ollut tullut pidettyä, kun tulee niin helposti lähdettyä työpaikalle, Hakala kertoo yrittäjän sanoneen.

Naiset voivatviedä koti-itsetunnon

Naisissakin voi olla syytä.

– Koti on naisten valtakunta. Tässä minä pikkuisen osoitan naisiakin sormella. Naiset voisivat ainakin tarkistaa suhtautumistapaansa siihen, olisiko siellä kotona sijaa meille miehille.

Hakalan mukaan miehen "koti-itsetunto" saattaa olla heikko, jolloin mies helposti livauttaa salkun kainaloonsa ja painuu töihin.

Toisaalta raskaan työn ajatellaan vaativan raskaat huvit tai arjesta irrottavan harrastuksen.

– Monesti on niin, että lähdetään viikonloppuna miesporukalla moottorikelkkasafarille Lappiin, jotta jaksaa seuraavalla viikolla painaa.

Vaipanvaihtoa jalangaton yhteys Chennaihin

Hakala suosittelee sitä, että työtä tehtäisiin tehokkaasti töissä ja vapaa-aika ja koti pyhitettäisiin täysin ajanvietolle itselleen tärkeiden ihmisten kanssa.

– Meillä on kaiken maailman vemputtimia, puhelimia, mokkuloita ja kaikennäköistä sähköistä liittymää, että pystymme kotona jopa vaipanvaihdon yhteydessä olemaan langattomasti yhteydessä Chennaihin.

Hakala lähtisi innokkaasti jakamaan palkintoja niille yrityksille, jotka lähtevät tukemaan pehmeitä arvoja.

– Luulen, että se toisi viivan allekin pitkässä juoksussa enemmän.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?