Palkka-ale uhkaa kunnissa - Oma raha - Ilta-Sanomat

Palkka-ale uhkaa kunnissa

Julkaistu: 16.10.2009 6:01, Päivitetty 19.10.2009 11:47

Nopeasti huonontuva taloustilanne on saanut kunnat huolestumaan. Paikallisten säästötoimien ohella kuntakentällä on ryhdytty pohtimaan jo yleisen palkanalennuksen mahdollisuutta.

Kunnat ovat hyvin pettyneitä Matti Vanhasen (kesk.) hallituksen budjettiesitykseen. Kunnat olivat toivoneet budjetista uutta rahaa viime kevään ratkaisujen lisäksi, mutta hallitus ei ole valmis sellaista antamaan.

Kuntien taloutta rapauttavat verotulojen putoaminen, työttömyysmenojen kasvu sekä jo aiemmin sovitut palkankorotukset. Kuntaliitossa arvioidaan, että joka kolmas kunta joutuu nostamaan veroprosenttiaan ensi vuodeksi.

Kuntatalous seuraa kansantaloutta aina viipeellä. Vaikka talous kääntyisi nousuun vielä tämän vuoden lopulla, kuntien talous menee alamäkeä vähintään ensi vuoden. Kuntaliiton mukaan tämänhetkisestä taantumasta tulee kunnille jopa pahempi kuin 1990-luvun alun lamasta.

Kuntia puristaa muun muassa koulutetun hoitohenkilökunnan pitkä palkkasopimus, jonka Tehy teki vuosiksi 2008–2011. Samaan aikaan, kun yksityiset alat joutuvat selviämään puolen tai nollan prosentin korotuksilla, hoitajien palkkoja nostetaan vielä sopimuksen viimeisinä vuosinakin selvästi tuntuvammin.Kunnilta puuttuumelkein miljardi

Kuntaliitossa lasketaan, että kunnilta puuttuu ensi vuonna noin 850 miljoonaa euroa. Yksi tapa tämän aukon kattamiseksi olisi kuntatyöntekijöiden palkkojen alentaminen.

Liiton laskelmien mukaan yksi prosentti kuntien palkansaajien palkoissa merkitsee noin kahtasataa miljoonaa euroa. Jos palkkoja alennettaisiin kautta linjan neljä prosenttia, kunnat säästäisivät siis suunnilleen ensi vuoden aukon verran.

Ajatuksen palkanalennuksista on esittänyt Kuntaliiton suunnittelupäällikkö Reijo Vuorento. Kuntaliitolla ei ole asiaan virallista kantaa.

Kunta-alan työnantajajärjestönä toimii Kunnallinen työmarkkinalaitos KT, ja Kuntaliitto yrittää pysyä mahdollisimman kaukana edessä olevasta palkkasopasta. Kulissien takana Kuntaliitto arvioi kuitenkin, että keskustelu palkanalennuksista alkaa viimeistään keväällä.

Myös KT vetää tässä työmarkkinatilanteessa varovaista linjaa puheenvuoroissaan. Työmarkkinajohtaja Markku Jalonen tyytyy toteamaan vain, että nyt tarvitaan "erittäin maltillinen" palkkaratkaisu.

Vaihtoehtonalomautukset

Kunnissa ja kuntien yhteisissä kuntayhtymissä työskentelee 437 000 viranhaltijaa ja työntekijää. Palkat muodostavat noin puolet kuntien menoista.

Kunnat ovat yrittäneet paikallisilla säästösopimuksilla saada työntekijöitä vaihtamaan lomarahojaan vapaiksi tai pitämään palkattomia lomia. Palkansaajajärjestöt eivät ole innostuneet lomarahojen muuttamisesta lisälomaksi, eivätkä työntekijät ole suostuneet myöskään palkattomiin lomiin.

Kunnissa pidetään selviönä, että tehokkain keino ulos ahdingosta on nyt palkkasumman alentaminen. Jos palkkojen alentamisesta ei päästä sopuun, edessä ovat mahdollisesti laajatkin lomautukset.

Lomautukset voisivat iskeä muun muassa sosiaali- ja terveydenhuoltoon sekä kouluihin. Kunnat eivät tänä vuonna juuri ole joutuneet lomautuksiin, mutta Kunnallisen työmarkkinalaitoksen Jalonen sanoo, että paine lomautuksiin kasvaa ensi vuonna.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?