Nyt asiattomuuksia kyselevät koulutkin - Oma raha - Ilta-Sanomat

Nyt asiattomuuksia kyselevät koulutkin

Mitä työelämä edellä, sitä koulumaailma perässä, vai miten se menee? Epäasialliset kyselyt työhaastatteluissa ovat yhä ongelma varsinkin naishakijoille. Viime aikoina valituksia on tullut myös oppilaitoksista, myöntää tasa-arvovaltuutettu.

12.10.2009 9:25 | Päivitetty 12.10.2009 9:24

Tasa-arvovaltuutettu saa epäasiallisista työhaastattelukysymyksistä vuodessa useita kymmeniä yhteydenottoja, joista useimmat liittyvät raskauteen tai perheen perustamiseen.

Yhteydenotot tapahtuvat yleensä haastattelutilanteen jälkeen, kun työnhakija on rauhoittunut ja arvioinut tilanteen. Tasa-arvovaltuutetulla on neuvontapuhelin, mutta yhteydenottoja tulee myös kirjallisena.

– Isoissa yrityksissä, joissa pidetään huolta julkisuuskuvasta, ei näitä ongelmia juuri esiinny. Eniten yhteydenottoja tuleekin pienten yritysten toiminnasta, mutta myös julkisilla aloilla ja viranomaisissa on toisinaan ongelmia, tasa-arvovaltuutettu Pirkko Mäkinen sanoo.

Tasa-arvovaltuutettu lähettää yrityksille ja viranomaisille tarvittaessa huomautuksia.

Viimeaikoina valituksia on tullut myös oppilaitosten toiminnasta. Opiskelijavalintoja varten tehdyissä haastatteluissa on saatettu kysyä esimerkiksi lasten hankinnasta ja perhetilanteesta. 

– On kenties ajateltu, että opiskelija jättää opinnot kesken jos tulee raskaaksi, tai ei selviä opinnoista, jos perheessä on pieniä lapsia, Mäkinen arvelee.

Oppilaitoksia sitovat kuitenkin täysin samat säännöt kuin työnantajiakin.

Vanhakantaisia asenteita

Naisten asema työmarkkinoilla ei ole juurikaan parantunut, vaikka asiaa on yritetty korjata jo vuosikymmeniä. Suomessa työmarkkinoiden kahtiajakoisuus näkyy selkeästi.

– Naiset ja miehet työskentelevät hyvin sukupuolittuneilla työmarkkinoilla. Kouluttaudutaan oman sukupuolen mukaisiin ammatteihin ja hakeudutaan oman sukupuolen aloille töihin, Mäkinen harmittelee.

Mäkinen myös suomii poliitikkoja ja työmarkkinaosapuolia siitä, ettei meillä ole tehty tarpeeksi työtä tasa-arvon edistämiseksi.

– Meillä on jo 100 vuotta kannettu huolta esimerkiksi palkkojen epätasaisuudesta. Korjaamistahti on ollut erittäin hidas, vaikka asiasta on puhuttu jo vuosikausia. Todellista muutosta ei ole saatu kuitenkaan aikaan.

Mäkisen mielestä on käsittämätöntä, ettei Suomessa ei ole riittänyt poliittista tahtoa tilanteen korjaamiseksi. Miesvaltaisten alojen, niin työntekijöiden, kuin työnantajienkin edustajat ovat olleet asiassa naisvaltaisten alojen edustajia vastaan hyvin pitkään.

– Meillä on asenneilmapiiri ollut paljon jäyhempi ja vanhakantaisempi kuin lähinaapureissa. Muutos alkaa pikkuhiljaa näkyä lähinnä nuorten isien käytöksessä.

Isille enemmänvastuuta

Koska äidit pitävät leijonanosan vanhempainvapaista, synnytysikäisiä naisia pidetään vieläkin riskiryhmänä työhönottotilanteissa.

Mäkinen pitäisi tehokkaana mallia, jossa isät ottaisivat enemmän vastuuta pienten lasten hoidosta. Vanhemmuuden kustannukset jakautuisivat tällöin tasaisemmin. Tuoreet isät eivät kuitenkaan kovin hanakasti ole heille suotuja vapaita käyttäneet.

– Asiaa selitetään usein sillä, että pienempituloisen, eli yleensä äidin, on kannattavampaa jäädä kotiin. Pitäisi miettiä myös vanhempainvapaiden kokonaisvaikutusta tuloihin, sillä perhevapaan pitäminen keventäisi isän verorasitusta, Mäkinen muistuttaa.

Ruotsissa on ollut jo pitkään käytössä järjestelmä, jossa vanhempainpäiväraha maksetaan työntekijälle vanhempainvakuutuksesta. Vanhempainvakuutuksen kustannukset rahoitetaan työnantajamaksuilla, kuten muutkin työntekijöiden sosiaalikustannukset.

Mäkinen toteaa, että malli on toiminut hyvin Ruotsissa. Isät käyttävät siellä selkeästi enemmän isyysvapaita kuin Suomessa.

Myös Islannissa on käytössä niin sanottu 3+3+3-malli. Siinä yhdeksän kuukauden vanhempainvapaasta sekä äiti että isä käyttävät kumpikin kolme kuukautta. Viimeiset kolme kuukautta voi käyttää kumpi tahansa.

Mäkisen mielestä sekä Ruotsin että Islannin mallit olisivat tehokkaita keinoja yhteisvastuullistaa kustannuksia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?