Työttömät insinöörit joutuvat pulaan - Oma raha - Ilta-Sanomat

Työttömät insinöörit joutuvat pulaan

Rakennusalan työttömyys kasvaa nyt niin vauhdilla, että työttömiksi jäävät insinöörit ja arkkitehdit joutuvat odottamaan työttömyyskorvauksiaan jopa lähes viisi kuukautta. Ruuhkautuminen johtuu liian monimutkaisista palkkatodistuksista, joita edes palkkakonttorit eivät osaa tehdä oikein.

3.9.2009 11:37 | Päivitetty 3.9.2009 13:13

Korkeasti koulutetut rakennusalan ammattilaiset joutuvat odottamaan työttömyyskorvauksiaan 3–4,5 kuukautta, kun heidän työttömyyskassansa IAET ei pysty purkamaan hakemusruuhkaa. Asiasta kertoo Rakennuslehti.

Ruuhkaa ei ole helpottanut edes se, että kassan henkilökunta on tuplattu viime syksyn jälkeen ja apua on haettu ulkopuolisilta konsulteiltakin. 

Samaan aikaan esimerkiksi Rakennusliiton työttömyyskassa on saanut purettua jononsa niin, että korvaushakemusten käsittelyaika on enää 3–4 viikkoa.

IAET on korkeasti koulutettujen ylempien toimihenkilöiden ja virkamiesten työttömyyskassa, johon rakennusinsinöörit ja -arkkitehdit, rakennusmestarit ja diplomi-insinöörit valtaosin kuuluvat.

Rakennuslehden mukaan kassaan tulvii nyt hakemuksia 150–200 hakemuksen viikkotahtia. Kesä–heinäkuussa hakemuksia tuli jo yli 2600 kuukaudessa, kun vielä alkuvuodesta hakemuksia tuli 1 200–1 500 kuukaudessa.

Lehden mukaan kassan ruuhkautuminen jo nyt on huolestuttavaa, koska korkeasti koulutettujen rakennusalan ammattilaisten työttömyys on vielä keskimääräistä työttömyyttä vähäisempää. Esimerkiksi kassaan kuuluvista arkkitehdeistä vain 3,7 prosenttia on työttömänä.

Rakennusinsinöörit ja -arkkitehdit RIA ry:n toimitusjohtaja Kimmo Sandberg arvioi lehden haastattelussa, että tilanne voi heikentyä nopeasti. Hän ennakoi RIA:n jäsenten työttömyyden voivan nousta elo–syyskuussa 15–20 prosenttiin.

Hänen mukaansa alan työttömyyskassaa ruuhkauttaa paljolti se, että päivärahojen määrittäminen on kovin monimutkaista. Useimpiin hakemuksiin joudutaan pyytämään lisätietoja.

– Palkkatodistukset ovat niin monimutkaisia, että monet palkkakonttorit eivät osaa antaa oikeanlaisia palkkatodistuksia, Sandberg sanoo Rakennuslehdelle.

Edellisen laman aikana kassat eivät ruuhkautuneet yhtä pahoin, vaikka jäsenistä 40–50 prosenttia oli työttöminä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?