Rahasi kelpaavat taas pankille - Oma raha - Ilta-Sanomat

Rahasi kelpaavat taas pankille

Kuvituskuva
Julkaistu: 8.6.2009 6:02, Päivitetty 5.6.2009 16:58

Pankit ovat taas valmiita maksamaan talletuksille aiempaa parempaa korkoa. Säästäjien rahat houkuttavat nyt pankkeja, koska talletusraha on niille selvästi halvempaa kuin rahan lainaaminen markkinoilta. Taloussanomat selvitti, mistä pankista säästäjä saa nyt parhaan koron rahoilleen, ja ovatko säästöt suojassa inflaatiolta.

Pankit kilpailevat nyt tallettajista, mikä näkyy markkinakorkoihin verrattuna korkeina talletuskorkoina.

Suomen Rahatiedon Taloussanomille tekemä vertailu paljastaa, että parhaat talletustarjoukset ylittävät nyt euriborin tason parhaimmillaan lähes puolella prosenttiyksiköllä. Rahatieto pyysi pankeilta korkotarjoukset 25 000 euron talletukselle.

Esimerkiksi vuoden euribor oli kesäkuun alussa 1,65 prosenttia. Peräti yhdeksän pankkia maksoi vuoden määräaikaiselle talletukselle tätä korkeamman koron.

Säästötilienkin korot nousevat vuoden euriborin tasolle. FIM tarjoaa 1,65 prosentin vuosituoton jatkuvalle talletustililleen.

Kolme pankkia tarjosi kolmen kuukauden talletukselle vastaavaa euriboria korkeamman koron. Neljän pankin tarjous puolen vuoden talletukselle peittosi vastaavan markkinakoron.

Sofia löiparhaat tarjoukset

Parhaat korot maksaa Sofia Pankki. Se maksaa kolmen kuukauden talletukselle 1,77 prosentin koron, kuuden kuukauden talletukselle 1,96 prosentin ja vuoden määräaikaistalletukselle 2,13 prosentin koron.

Kolmen kuukauden talletukselle toiseksi paras on Evlin 1,47 prosentin tarjous, kolmanneksi paras Nordean 1,45 prosenttia. Niukin oli eQ:n 0,9 prosentin korko.

Nordean 1,68 prosentin korko on toiseksi paras tarjous kuuden kuukauden talletukselle. Evli ottaa kolmannen sijan 1,66 prosentin korolla. Handelsbankenin 1,20 prosentin korko oli kitsain tarjous.

Vuoden talletukselle Tapiola maksaa korkoa kaksi prosenttia ja Sampo 1,90 prosenttia. eQ:n tarjous oli pienin, 1,47 prosenttia.

Pankkitili on turvallinenja nyt myös tuottoisa

Syynä korkeisiin talletuskorkoihin on se, että pankeille markkinoilta hankittu raha on kallista. Pankeille on edullista houkutella tallettajia ja rahoittaa pankin myöntämät lainat talletuksilla. Rahan lainaaminen markkinoilta on paljon kalliimpaa.

Pankkitalletusta miettivä säästäjä voi harkita tilin vaihtoehdoksi rahamarkkinarahastoa. Rahamarkkinarahasto on riskiltään lähimpänä pankkitalletusta.

Seligson & Co -rahastoyhtiö laskee rahamarkkinarahastonsa sijoitusten tuottojen perusteella rahaston tämän hetken tuotto-odotuksen. Tällä hetkellä se on vain 1,03 prosenttia, korkotason muutosten mukaan se voi nousta tai olla negatiivinen.

Talletussuoja takaa pankkitilin säästöt aina 50 000 euroon saakka, rahamarkkinarahastolla ei ole tällaista suojaa. Tililtä saa siis nyt hyvän tuoton ylivoimaisen turvallisesti.

Muistalähdevero

Pankkien maksamat korot näyttävät pieniltä. Säästöt säilyttävät kuitenkin nykyisillä talletuskoroilla vaivatta ostovoimansa, mikäli inflaatio pysyy nykytasolla.

Toukokuussa inflaatio oli 0,8 prosenttia.

Säästäjän pitää aina ottaa huomioon tilin korosta perittävä 28 prosentin lähdevero.

Pankkitilin pitää tällä hetkellä tuottaa vähintään 1,11 prosenttia, jotta korko peittoaisi inflaation.

Vuoden ja puolen vuoden talletuksille maksettavat korot ovat niin hyviä, että jokainen pankki tarjoaa säästäjälle suojan inflaatiolta.

Kolmen kuukauden talletuksille 13 pankkia maksaa vähintään 1,11 prosentin koron. Vain  Aktia 3 Seppää, eQ ja Handelsbanken maksavat tätä pienemmän koron.

Sofia Pankki maksaa korkeimmat korot

Lähde: Suomen Rahatieto

Sijoitustileillekin saa hyvän koron

Lähde: Suomen Rahatieto

Tuoreimmat osastosta