Katso, mikä sinusta pitäisi tulla isona - Oma raha - Ilta-Sanomat

Katso, mikä sinusta pitäisi tulla isona

Tuore ylioppilas, joka pelaa varman päälle, ei hötkyile opiskelemaan ainakaan mediaa tai taidetta. Niillä aloilla töitä saavat vain kaikkein kovimmat. Arkiset ammatit takaavat paremmin leivän. Lue, millä aloilla löytyy töitä muutaman vuoden päästä. Asiantuntija muistuttaa varautumaan myös siihen, että yksi tutkinto tai ammatti ei riitä enää eliniäksi.

18.5.2009 6:01 | Päivitetty 18.5.2009 14:23

Koulunsa päättänyttä painaa keväällä iso kysymys. Mikä minusta tulee isona? Mihin menen opiskelemaan? Tai miltä alalta saan tulevaisuudessa töitä?

Taloussanomat kysyi kahdelta hyvin erilaiselta taholta, mihin suuntaan ammattiaan pohtivan nuoren kannattaisi suunnata hakiessaan paikkaansa.

Opetushallitus ennakoi jo nyt vuoden 2020 työelämän tarpeita, mitä töitä silloin tehdään ja minkälaisella koulutuksella niihin saadaan osaavia tekijöitä. Viime selvitys on tehty vuonna 2007 ja sitä jo päivitetään. Muutos on kiivasta. Opetusneuvos Matti Kimari huokaa, että ennakointi niin pitkän ajan päähän on työlästä.

Opintohallituksen ennakointi näyttää, että takavuosien lasten unelma-ammatit kantavat vieläkin. Lakaisukoneenkuljettajalla ja lääkärinhoitajalla on töitä: siivottava ei lopu ja hoiva-apua tarvitsevien määrä kasvaa. Lasten listalla oli kaupantätikin, myös se pitää pintansa.

Klikkaa graafi suuremmaksi ja katso yliopistopohjaisen koulutuksen avautuvat työpaikat.­

– Kaupan ala työllistää paljon tulevaisuudessa. Samoin sosiaali- ja terveysalan osaajien tarve kasvaa, kun väestö ikääntyy, Kimari sanoo.

Juuri nyt monet tekniikan alat eivät tunnu kovin houkuttelevilta, mutta Kimarin mukaan perusteollisuus, kone- ja metalliteollisuus, työllistää jatkossa.

Vaikka rakennusala kärsii pahasti taantumasta, Kimari laskee sen tulevaisuuden aloihin. Rakentamisen tarve on Suomessa suuri. Hän ennustaa kovaa pulaa rakentajista, kun taantuma hellittää. Osaajia tarvitaan myös auto- ja kuljetusalalle sekä siivoukseen.

Klikkaa graafi suuremmaksi ja katso ammattikorkeapohjaisen koulutuksen avautuvat työpaikat.­

– Nämä ovat tärkeimmät alueet, joilla on vaikutusta aloituspaikkojen määrään tulevaisuudessa, Kimari selventää listaa.

Äkkiäomaa rahaa

Ammatillinen peruskoulutus on noussut 2000-luvun ilmiöksi. Hakijoita on runsaasti. Kimarin mukaan jopa alat, jotka eivät ole aikaisemmin saaneet opiskelijoita, ovat kasvattaneet suosiotaan. Tällaisia aloja ovat muun muassa kone- ja metalliala ja rakentaminen.

Klikkaa graafi suuremmaksi ja katso ammattikoulupohjaisen koulutuksen avautuvat työpaikat.­

– Nuoret ovat fiksuja ja ottavat selvää, mitkä alat työllistävät. Myös palkka innostaa ammatilliseen peruskoulutukseen. Korkeakoulutusta lyhyemmällä koulutuksella pääsee kiinni omaan rahaan. Toisaalta nuoret kavahtavat akateemista työttömyyttä. Mutta ei näitä voi asetella vastakkain, molempia tarvitaan, Kimari sanoo.

Yliopistoihin on ainakin vielä tänä vuonna kova hinku ja tunku. Opetushallituksen tuoreiden tilastojen mukaan hakijoita on peräti kolmannes enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Vain lääketieteessä ja eläinlääketieteessä hakijamäärät ovat pudonneet.

Kimari vihjaa, että voimassa olevassa kehittämissuunnitelmassa korkeakoulujen aloituspaikkoja on jonkin verran vähennetty, ja ammatillisen koulutuksen paikkoja lisätty. Tietyillä aloilla yliopistoissa, esimerkiksi humanistisella alalla sekä tekniikan alalla, on selkeästi vähennystarvetta. Samoin ammatillisella puolella on liikaa koulutusta muutamilla suosikkialoilla, muun muassa kulttuurialalla.

Käsiä tarvitaantulevaisuudessakin

Tulevaisuudentutkija tähyää työelämään kahden–kolmen vuosikymmenen päähän. Se näyttää aika erilaiselta kuin työelämä tänään.

Turun kauppakorkeakoulun tulevaisuuden tutkimuskeskuksessa työskentelevän tutkija Tuomo Kuosan mielestä työelämässä on käynnissä suuri murros. Hän toteaa että, tietyntyyppiset tehtävät poistuvat työelämästä vuoteen 2030 mennessä.

Työelämän tarpeet muuttuvat. Kokonaiset ammattisisällöt menevät uusiksi. Siksi Kuosasta onkin vähän tarpeetonta pohdiskella vain numeroiden valossa, paljonko tulevaisuudessa tarvitaan putkimiehiä tai hoitajia. Suorittavien töiden tarve säilyy yhteiskunnassa, mutta niidenkin sisältö muuttuu.

– Osaavia käsiä tarvitaan tulevaisuudessakin. Käytännönläheisen työn merkitys tulee kasvamaan, Kuosa arvioi.

Opiskelua kokoelämän ajan

Ajatus ehkä kauhistuttaa koulunsa päättänyttä, mutta oppiminen ei lopu peruskoulun tai lukion päästötodistukseen tai edes valmistumiseen yliopistosta. Yhdellä tutkinnolla pääsee Kuosan mielestä eteenpäin vain vähän matkaa.

– Ajatus siitä, että kolmen vuoden koulutuksen jälkeen olisi valmis ammattiin, josta voi jäädä eläkkeelle, on täysin epärealistinen. Tietotekniikan kehitys on hurjaa, ja se näkyy työtehtävissä. Esimerkiksi, kun teollisuudessa automaatio aikoinaan syrjäytti ihmisen, sama tapahtuu nyt palveluammateissa.

Muutos tulee myös asiantuntijatyöhön, automaatio vie töitä pois tutkimuksesta ja tuotekehityksestäkin. Kuosan mukaan ammatit, joissa vaaditaan kaikkein kovinta tiedollista osaamista, muuttuvat eniten.

– Mutta, tämä ei tarkoita, että ihmisten tarve työelämässä vähenisi. Ihmisiä tarvitaan kuten ennenkin, osaamistarpeet vain muuttuvat, Kuosa rauhoittelee.

Peruskoulutuksen hyvä taso ja jatkuva uuden oppiminen nostavat työpaikkojen osaamisen tasoa. Se näkyy jo nyt. Nuoremmilla työntekijöillä voi olla kaksi toisiaan täydentävää tutkintoa ja runsaasti monipuolista kokemusta.

Tulevaisuudentutkijan uudessa maailmassa on muutama ammatti, jotka pysyvät ennallaan: taiteilijan ja näyttelijän työ eivät muutu juuri mihinkään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?