Moni kakku päältä kaunis. Rahoitusmarkkinoiden turbulenssi on kasvattanut asuntosijoittajien määrää huomattavasti, mutta samalla ovat kasvaneet asuntosijoittamisen pettymyksetkin. Liian moni polttaa näppinsä asuntomarkkinoilla, kun sijoittamisen yleiset perusohjeet unohtuvat.
Vuokra- ja sijoitusasuntoja välittävän Vuokraturvan mukaan yli puolet sijoitusasunnon ostaneista pettyy sijoitukseensa tavalla tai toisella.
Vuokraturva-yhtiöiden hallituksen puheenjohtajan Timo Metsolan mukaan asuntomarkkinoille on viime kuukausina tullut hurjasti uusia sijoittajia. Moni on lähtenyt hakemaan sijoitusasuntoa samojen kriteerien perusteella kuin oma koti on haettu. Tuloksena on ollut pettyneiden asuntosijoittajien määrän lisääntyminen.
– Perimmäinen ongelma on se, että ihmiset ovat kuulleet ja lukeneet, että asuntosijoitus on jonkinlainen turvasatama. Tästä voi syntyä harha, että mikä tahansa asuntosijoitus on hyvä sijoitus, Metsola sanoo.
Valitse laskimella
Asuntosijoittajalta, kuten kaikilta sijoittajilta, vaaditaan perehtyneisyyttä, huolellisuutta ja kärsivällisyyttä. Metsolan mukaan asuntosijoittaminen ei ole salatiedettä – asuntosijoitusta on analysoitava huolellisesti.
– Jos tavallinen ihminen sijoittaisi esimerkiksi pörssiyhtiöön 150 000 euroa, hän todennäköisesti perehtyisi erittäin hyvin tähän yritykseen.
Sijoitusasunnon valinnassa tarvitaan enemmän laskinta kuin tunnetta. On tärkeää osata laskea sijoitusasunnon todellinen tuotto, jotta eri sijoituskohteita voi vertailla keskenään.
Myös sijoitusasunnon tulevat peruskorjaustarpeet kannattaa selvittää. Korjauskustannukset laskevat tulevaa tuottoa.
Tuottolaskelmissa sijoittajan on syytä olla varovainen arvioidessaan vuokratuottoa. Vuokra-asuntojen kysyntä on nyt ollut kovaa, ja vuokrat nousussa. Vuokraturva kuitenkin varoittaa, että vuokrien nousu on taittumassa ja kysyntäkään ei pysy koko ajan samanlaisena.
Muista marginaali
Korkojen huikea lasku tekee asuntosijoittamisesta houkuttelevaa. Metsola varoittaa sijoittajia kuitenkaan sokaistumasta korkojen laskusta. Velkarahalla sijoittavan pitää muistaa ottaa laskelmissaan huomioon sekä viitekorko että pankin marginaali.
– Jos ostat esimerkiksi Helsingin Etu-Töölöstä 80-neliöisen kaksion, ja lainamarginaalisi on korkea, yhtälö voi pyöriä juuri ja juuri nyt, kun korot ovat matalat. Jos korot nousevat, tämä kääntyy helposti niin päin, että sijoittaja joutuu maksamaan sijoituksestaan, Metsola sanoo.
Metsola neuvoo asuntosijoittajia olemaan huolellisia sijoitusasuntoa valittaessa. Mitä tahansa asuntoa ei pidä ottaa millä tahansa hinnalla. Tinkimisvaraa on aina.
Sijoittajan kannattaa olla kärsivällinen. Sopiva sijoitusasunto ei välttämättä löydy kädenkäänteessä.
Ole huolellinen
Asuntosijoittajan ei kannata huokaista helpotuksesta vielä asuntokauppojen jälkeenkään. Huolellisuus on valttia myös vuokralaisia valittaessa ja vuokrasopimusta kirjoitettaessa. Lisäksi vuokranmaksuja kannattaa seurata järjestelmällisesti.
Asuntosijoittajan on ilmoitettava verottajalle niin vuokratulot kuin vähennyksetkin. Usein vuokranantaja muistaa tuotot, mutta unohtaa vähennykset.
Metsola neuvoo asuntosijoittajiksi haluavia opiskelemaan asuntosijoittamista ennen kuin tekee sijoituksen.
– Asuntosijoittaminen on monelle ihmiselle hyvin ymmärrettävää sijoittamista. Ostetaan asunto ja vuokrataan se. Aina ei kuitenkaan ymmärretä, että hyvät sijoitukset ovat valikoituja asuntoja.
Asuntosijoittajan kymmenen kuolemansyntiä Vuokraturvan listaamat yleisimmät asuntosijoittajan virheet
1. Ostettava asunto valitaan tunteella eikä laskimellaAsuntosijoittajan pitää osata laskea sijoitusasunnon todellinen tuotto. Näin voi vertailla eri sijoitusvaihtoehtoja2. Tulevia peruskorjaustarpeita ei osata arvioidaSelvitä onko peruskorjausten valmistelu aloitettu ja on niistä keskusteltu yhtiökokouksissa.3. Vuokran suhteen ollaan liian optimistisiaKäytä laskelmissasi varovaisia vuokra-arvioita. Tutustu itse vastaavien vuokrakohteiden vuokratasoon tai kysy vuokranvälityksen ammattilaisilta.4. Lainamarginaalin neuvottelu unohtuuMuista laskea viitekoron päälle myös lainamarginaali. Tällä hetkellä marginaalit vaihtelevat 0,5-2,0 %.5. Asunnolle mietityistä etukäteisvaatimuksista ei pidetä kiinni - kärsimättömyysÄlä osta vain jotain kohdalle osuvaa ja jotenkuten kelvollista asuntoa. Ole kärsivällinen.6. Asunnosta maksetaan liikaaHyvin harva asunto myydään pyydetyllä hinnalla, ja tinkimisvaraa voi olla jopa 20 %.7. Vuokralaista ei valita riittävän huolellisestiTarkista vuokralaisen työpaikka, luottotiedot ja suositukset ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista.8. Vuokranmaksunseuranta unohtuuTarkista vuokranmaksu tililtäsi heti eräpäivän jälkeen. Huomauta kirjallisesti mahdollisista viivästyksistä.9. Vuokrasopimus tehdään huolimattomastiTee vuokrasopimus aina kirjallisesti ja kirjaa kaikki sovitut asiat huolellisesti ylös vuokrasopimukseen.10. Verovähennykset jäävät tekemättä.Asuntosijoittajan on pääsääntöisesti itse ilmoitettava verottajalle niin vuokratulot kuin niistä tehtävät vähennyksetkin. Lähde: Vuokraturva