Pörssin superale on vielä näkemättä

Raju kurssipudotus on tehnyt osakkeista halpoja, mutta varsinaiseen superaleen on vielä matkaa. Katso, mitkä osakkeet ovat Helsingin pörssin halvimmat.

30.3.2009 6:02 | Päivitetty 29.3.2009 8:19

Joko nyt? Perinteiset arvostusmittarit antavat sekä toteutuneilla että ennusteluvuilla vastaukseksi: ehkä. Vaikka kurssilasku osakemarkkinoilla on ollut huikea vuoden aikana, arvostusmittarien tulokset osoittavat osakkeiden olevan halpoja, mutta ei hullunhalpoja.

Taloussanomat selvitti 111 Helsingin pörssin osakkeen arvostusta kolmella perusarvostusmittarilla: voittokertoimella, tasearvolla ja osinkotuotolla.

Nämä arvostusmittarien klassikot suhteuttavat osakkeen hintaa osakekohtaiseen tulokseen (voittokerroin eli p/e-luku), osakekohtaiseen omaan pääomaan (tasearvo eli p/bv-luku) ja osinkoon (osinkotuotto).

Voittokertoimessa käytetty tulosluku on yhtiön viime vuoden kertaeristä oikaistu osakekohtainen tulos. Oma pääoma on vuodenvaihteesta ja osinko kevään ehdotettu tai jo maksettu osinko.

Kurssit putosivat, samoin tulokset

Kurssien viime aikojen rökälepudotuksen perusteella olisi voinut olettaa arvostustasojen etenkin toteutuneilla luvuilla vajonneen todella houkutteleviksi. Näin ei ole.

Selvitysyhtiöiden mediaani p/e eli keskimmäinen havainto oli 11. Tämä on Taloussanomien vastaavien selvitysten matalin mediaani-p/e kuuden viime vuoden aikana. Esimerkiksi viime kesän selvityksessä mediaani oli lähes 13.

Klikkaa kuva suuremmaksi

Arvostustaso ei kuitenkaan kuvaa selvää osakkeiden superalea. Nyrkkisäännön mukaan alle kymmenen p/e-arvot kertovat aliarvostuksesta. Osakkeiden keskimääräisenä arvostustasona pidetään p/e-lukua 15.

Helsingin pörssin arvostustaso on hieman alempi kuin maailmalla keskimäärin. Esimerkiksi S&P-indeksin p/e on nyt 12,4. Yalen professorin Robert Shillerin laskema p/e S&P Composite-indeksille yhtiöiden kymmenen vuoden toteutuneiden tulosten keskiarvolla on 14.

Klikkaa kuva suuremmaksi

Voittokertoimen odotettua lievempää pudotusta selittää pörssiyhtiöiden tulosten ennakoitua selvempi kutistuminen, etenkin viime vuoden viimeisellä neljänneksellä. Heikko loppuvuosi painoi myös koko vuoden tuloksia.

Klikkaa kuva suuremmaksi

Uutistoimisto Bloombergin tietojen mukaan Helsingin pörssin yhtiöiden yhteenlaskettu tilikauden tulos putosi 14 prosenttia viime vuonna. Kurssien lähes 50 prosentin pudotuksen rinnalla se on toki "maltillinen".

Viime vuosi oli kuitenkin monelle yhtiölle vielä kohtuullinen. Etenkin konepajat takoivat hyviä tuloksia. Tämä näkyy myös toteutuneilla luvuilla lasketusta arvostustasosta – iso osa konepajoista saa alhaisia voittokertoimia eli ne ovat halvimpien osakkeiden kärkijoukossa.

Myös kaikista halvin osake on konepajayhtiön eli Cargotecin osake. Toiseksi halvimmaksi yltää Citycon ja kolmanneksi Cramo (Katso koko lista oheisista taulukoista).

Kyseisten osakkeiden halpuus selittyy sillä, että yhtiöiden kurssit ovat laskeneet reippaasti, mutta tulokset ovat pysyneet hyvinä, omat pääomat vahvoina ja osinkoakin on jaettu kohtuullisesti.

Historian kriiseissä p/e:t ovat aina pudonneet selvästi. Huonojen uutisten suma laskee kursseja enemmän kuin mitä tulokset tai tasearvot todellisuudessa heikkenevät.

Pitkäaikaissijoittajalle suuret pörssiromahdukset ovat olleet ylivoimaisesti tuottoisin aika sijoittaa. Valitettavasti luvut eivät kuitenkaan paljasta, joko pohja on saavutettu.

Suuri nettovelka muuttaa asetelmia

Arvosijoittajan mittarilla eli p/bv-luvullakaan markkinat eivät ennusta valtavaa tappiokierrettä Helsingin pörssinyhtiöille. Mediaani p/bv on yli yhden. Sijoittajilla on siis vielä jonkinlaisia kasvuodotuksia yhtiöille.

Peräti 55 yhtiön tasearvo jää kuitenkin jo alle yhden. Joukossa on varmasti monta, jonka arvostus on täysin oikea. Heikon suhdanteen vuoksi tappiotulosten tulva ei olisi mikään ihme, mutta välttämättä näin ei ole kaikissa tapauksissa.

Oheiseen taulukkoon on laskettu yhtiön osakkeen arvostussija myös velkaantuminen huomioiden. Velkaantuneisuuden tunnuslukuna on käytetty nettovelkaantumisastetta.

Nettovelkaantumisasteen lisääminen arvostuksen yhteislaskuun pudottaa velkaisempia yhtiöiden sijalukuja. Näin esimerkiksi perusmittareilla edullisimpien osakkeiden kärkipäässä komeilevien kiinteistösijoittajien sijaluvut laskevat.

Klikkaa kuva suuremmaksi

Yhtiön suuri velka on toki huomioitu osakkeen hinnassa. Erityisesti nykyisessä markkinatilanteessa velkaantuneisuuden korostaminen voi kuitenkin helpottaa tulkintaa.

Ennusteilla arvostustasohieman korkeampi

Pörssiyhtiöiden arvostustaso muuttuu hieman, jos arvostusta laskee analyytikkojen tulosennusteilla. Pörssikurssien perusteella yhtiöiden tuloskehitys näyttää todella synkältä. Myös analyytikot odottavat  tulosten laskevan, mutta rapakuntoon yhtiöt eivät mene.

Hex 25 -indeksin yhtiöiden arvostus tulosennusteilla laskettuna nousee hieman. Kun toteutuneilla luvuilla esimerkiksi voittokertoimen mediaani p/e on kahdeksan, ennusteilla mediaani nousee yhdeksään. Ennusteina on käytetty uutistoimisto Bloombergin keräämiä konsensusennusteita.

Helsingin pörssin yhtiöiden yhteistuloksen analyytikot ennakoivat putoavan kolmanneksen tänä vuonna. Analyytikot uskovat metsä- ja teräsyhtiöiden tulosten putoavan eniten.

Vaikka tulospudotus on suhteellisesti melkoinen, voisi kurssipudotusten perusteella olettaa analyytikkojenkin korjailleen ennusteistaan enemmän. Arvostustason mukaan näin ei ole käynyt, ainakaan vielä.

Kevään tulosjulkistusten yhteydessä pörssiyhtiöiden antamat arviot tulevasta kehityksestä olivat utuiset, jopa sakean harmaat. Jos analyytikkoja on uskominen, tulossa on kehno tulosvuosi, mutta ei synkkä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?